El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jordi Vera (Oui au Pays Catalan): “Aquí es veu Puigdemont com el representant dels catalans”
  • CA

Jordi Vera és el coordinador de Oui au Pays Catalan, una organització política nascuda el 2016 per reivindicar més autonomia per a Catalunya Nord dins de l’Estat francès. A les actuals eleccions municipals, que se celebren al març a França, concorre amb el candidat d’Emmanuel Macron a França, Romain Grau, que ha expressat el seu suport a Carles Puigdemont. En aquesta entrevista amb ‘El món’, Vera explica com viu Catalunya Nord l’arribada de Carles Puigdemont a Perpinyà i també quina és la lluita política actual de les formacions catalanistes a França.

Ens pot explicar quin és el retrat de situació que es pot fer a Perpinyà amb l’arribada de Carles Puigdemont?

Per la gent de Perpinyà primer era una cosa una mica llunyana. Els darrers dies s’ha convertit en increïble. Ara mateix, hi ha una gran expectació des de tots els punts de vista. Tothom considera que és una bona cosa per l’economia que milers de persones vinguin a passar dos dies aquí. D’altra banda, hi ha l’aspecte més polític i seriós: aquí hi havia una solidaritat, diguem-ne ‘soft’, amb en Puigdemont, però ara la seva presència concreta aquesta solidaritat i la denúncia de la violació de les llibertats democràtiques a l’Estat espanyol. A Perpinyà la gent està orgullosa que per un dia serà un punt dins del món internacional i conegut com allò que havia definit Salvador Dalí com “el centre del món”.

La seva presència suposa també un impacte a la campanya per les municipals que vostès estan celebrant justament ara…

Els catalans d’aquí, que ho som de manera molt prudent o relativa, aquest cap de setmana ens permetrà apropiar-nos i sentir-nos orgullosos d’aquesta identitat catalana sense saber molt bé el perquè. En tot cas, hi ha solidaritat i ganes de compartir la idea amb els catalans del sud del fet que som un poble i que aquest poble ha de ser respectat. Això és transversal aquí, més enllà de si s’està a favor o no de la independència. Una cosa que fa que la gent d’aquí sigui sensible a la causa és que no hi ha cap identificació ni lligam amb Espanya. Aquí ningú no se sent interpel·lat pel fet de ser hispànic o per donar suport a Espanya. És un determinisme històric que aquí els espanyols no tenen bona premsa, per tant la població general, més enllà del que pensi particularment, el que és sabut és que té una idea de solidaritat total amb Catalunya Sud.

Dins el panorama de partits quins mostren suport a la causa independentista catalana?

Diria causa catalana més que independentista, perquè és filar molt prim. En el combat polític hi ha una llista a Perpinyà amb molt de suport catalanista que és Pour Perpignan, que la composem catalanistes de forma molt ferma i visible i amb força presència. Això és un fet nou i determinant. Això fa que a Perpinyà la qüestió catalana, de la identitat, de la cultura, de la oficialitat de la llengua, sigui molt visible per primera vegada. Això ha obligat a introduir matisos catalanes a d’altres partits en campanya. De manera general el moviment serà presenta a desenes de municipis de Catalunya Nord. Abans la nostra presència era simbòlica, però aquesta vegada tenim presència a 24 municipis de més de 3.000 habitants. Per primera vegada ens presentem amb desenes de candidats en llocs de caps de llista i tinents d’alcalde.

I això és conseqüència del Procés a Catalunya Sud?

Està lligat al fet que al 2016 vam ser integrats a Occitània, fet que que va ser considerat com una agressió i va provocar el naixement del nostre moviment. És un fet determinant.

Quins són els objectius polítics de Oui au Pays Catalan?

Obtenir una autonomia territorial com tenen a Còrsega o al País Basc francès, tenir una institució on sigui cooficial la nostra llengua, l’ensenyament generalitzat del català a les escoles i la transferència de les competències que actualment té el departament i la regió d’Occitània a una entitat de País Català. L’any que ve hi haurà eleccions territorials directes a la diputació. Presentarem una coalició molt àmplia per anar a al conquesta d’aquesta autonomia i a reivindicar que canviï el nom i deixi de dir-se Pirineus Orientals i passi a dir-se Pays Catalan.

Jordi Vera (Oui au Pays Catalan)

Jordi Vera (Oui au Pays Catalan)

I la independència no és un objectiu?

No. Dit d’una manera molt planera, el grau de consciència que hi ha a Catalunya Nord és el que seria l’objectiu a Catalunya del Sud a finals del segle XIX amb el començament d’un regionalisme important. No hi  pot haver un independentisme si abans no hi ha hagut regionalisme o autonomisme. Hem de flanquejar aquestes etapes perquè la gent del país en segueixi i comparteixi les nostres reclamacions. Nosaltres no tenim cap opinió tancada sobre el futur, que depèn de la població de Catalunya Nord. L’objectiu és obtenir autonomia, és la nostra reivindicació actual es base a tres ‘r’: Reconeixement i Respecte a l’interior de la República francesa.

Però vostè se senten catalans, catalans i francesos?

Som catalans de França, claríssimament. Hi ha catalanistes independentistes, però no són representatius de la població, són minoritaris. Ens sentim catalans de França i el nostre partit és el partit dels catalans de França. En el futur ja ho veurem. Tenim 20 alcaldes, desenes de regidors i ara tornarem a una altra batalla electoral. No hi a cap contradicció entre sentir-se català i francès, no estem al nivell de Catalunya Sud. El que hem de fer és acompanyar el poble català de França cap a la seva emancipació sense predeterminar el que el futur depararà. En el marc de la república som l’1% de la població, 460.000 habitats de 65 milions, no podem pretendre canviar grans coses. Des del punt de vista polític formem part d’una federació partits de tot França, Regions i pobles solidaris que agrupa partits bascos, bretons, occitans, corsos… Hem anat guanyant presència institucional a l’Assemblea Nacional francesa i al Parlament Europeu.

Com veu la relació de les diferents forces independentistes catalanes?

Personalment tinc una opinió. De manera global és una cosa que escapa a la gent d’aquí. D’una manera normal aquí es veu Puigdemont com el representant dels catalans. Els combats entre partits a Catalunya Sud aquí són molt poc visibles. El nostre partit és molt més pròxim a Puigdemont que a ERC, per raons ideològiques i històriques.

Qui té més oportunitats de guanyar les eleccions municipals de Perpinyà a hores d’ara?

Penso que ara mateix que la primera volta la guanyarà el Front Nacional. El nostre objectiu es batre a la primera volta l’alcalde Pujol i a la segona guanyar al Front Nacional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa