El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jordi Savall: “La llibertat d’un poble ha de poder-se escollir”
  • CA

 

 

“Em tindreu allí on calgui sempre que sigui possible i és molt important per mi perquè crec que és un moment en el que la llibertat d’un poble s’ha de poder exprimir i la llibertat de poder decidir quin poble es vol és molt important“. Així ho ha manifestat aquest dijous el músic Jordi Savall en un acte al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat en el qual ha rebut el primer Guardó Pau Casals, per la seva contribució decisiva a la projecció internacional de la cultura catalana. Savall ha recalcat que Casals ha estat per a ell “un mestre perquè va ser una persona que va lluitar pel seu país”. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha recalcat que si Catalunya vol “parlar amb veu pròpia” té la sort de fer-ho a través de les millors veus, a les quals, ha celebrat, s’hi afegeix també la de Jordi Savall.

El Guardó Pau Casals, que es va crear el passat mes desembre, s’atorgarà amb periodicitat biennal i es concedeix a títol vitalici i honorífic, sense cap tipus de retribució. Aquesta distinció es fa ressò també de la dilatada trajectòria professional d’aquest músic i musicòleg especialitzat en la viola de gamba i en música antiga, reconeguda internacionalment des de fa dècades arreu del món, i que també ha tingut en compte l’intens treball i la tasca pedagògica en l’àmbit de la cultura de la Pau i de la defensa de la música com a fonament del diàleg intercultural.
 

Aquesta distinció pretén, d’una banda, distingir les personalitats rellevants de l’àmbit cultural català que hagin contribuït decisivament a la projecció exterior de la cultura catalana i, de l’altra, atorgar a les persones guardonades l’honor d’exercir durant dos anys naturals, de manera altruista i gratuïta, sota la denominació de legat o legada d’honor de la cultura catalana, tasques específiques de representació, promoció i projecció de la cultura catalana arreu del món, tasques que assumirà el músic durant aquest any i el 2018. 

“Casals és molt més que un gran músic”
 

Savall ha arrencat el seu discurs manifestant que estava molt emocionat perquè “Casals és molt més que un gran músic, va ser una llum que em va guiar des de molt petit“. Ha recalcat que Casals ha estat per a ell “un mestre perquè va ser una persona que va lluitar pel seu país”. El músic mai oblidarà el que Casals va fer per Catalunya quan per exemple va fundar l’Associació Obrera de Concerts i va crear la primera orquestra simfònica a Barcelona, “activitats que es van haver de parar per la Guerra Civil”. També ha recordat que Savall va renunciar a anar a Alemanya i fer concerts pel món, quan molts dels seus companys hi anaven. “No va anar a un país on es mataven els jueus i havia una situació de menyspreu de les llibertats”, ha apuntat. 
 

Savall també ha reconegut sentir-se estimulat per rebre aquest guardó quan Catalunya “viu un moment històric molt important. Catalunya es pregunta com tirar endavant i com fer-ho de la millor forma“.  “Nosaltres tenim la immensa sort que per poder-nos adreçar al món amb veu pròpia ho podem fer amb les millors veus”, ha dit Puigdemont, qui ha assegurat que com a president se sentia “molt privilegiat i afortunat”. D’aquestes veus pròpies de Catalunya, el president ha declarat que ara s’hi suma Savall, “una de les veus més internacionals per la seva excel·lència i compromís, per aquesta visió de la música no entesa com un art i com un llenguatge aïllat sinó que ens pot parlar de tots els altres llenguatges de tot el món”.
 

“Estic molt contenta que el primer guardó Pau Casals el rebi el mestre Jordi Savall”. Així ho ha manifestat Marta Casals, vídua de Pau Casals. Del guardonat ha destacat que “ha dedicat la seva vida a l’excel·lència en la música, a la recerca i la divulgació de la música antiga i a més compartint ideals de Pau Casals de fer servir la música com un vehicle en favor de la pau i la convivència entre totes les cultures”. 
 

A l’acte, que ha començat amb la intervenció del conseller de Cultura, Santi Vila, hi ha intervingut també la vídua de Pau Casals i Creu de Sant Jordi 2001, Marta Casals; el secretari de Govern, Joan Vidal, que ha llegit el decret de concessió del guardó; el síndic de greuges, Rafael Ribó, qui ha fet la glossa de Savall i el mateix guardonat. Després d’una interpretació musical a càrrec del músic sirià Moslem Rahal, el president ha clos l’acte amb el seu parlament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa