El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jordi Sànchez rebutja unes eleccions com a resposta a la sentència de l’1-O
  • CA

El diputat de JxCat suspès en el Congrés dels Diputats Jordi Sànchez ha rebutjat un avanç electoral a Catalunya com a resposta a una sentència condemnatòria del Tribunal Suprem (TS) als presos polítics, i ha demanat a ERC no fer “política de partit” amb aquesta qüestió. “Demano que no s’utilitzi la resposta a la sentència per a fer política de partit. Barrejar anticipadament la resposta a la sentència amb eleccions són ganes de fer-nos combregar amb rodes de molí”, ha destacat en una entrevista d’Europa Press des de la presó de Lledoners.

Així s’ha pronunciat després que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, i el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, recentment hagin contemplat la possibilitat d’un avançament electoral com a reacció a una sentència condemnatòria del TS. Segons Sànchez, els que volen o els que insinuen eleccions anticipades han de concretar “què farien el dia després de les eleccions que no puguin fer ara”, i argumenta que no entén per què una resposta a la sentència ha de passar per uns comicis quan ja hi ha una majoria parlamentària, de com a mínim 80 escons, contrària a una sentència condemnatòria.

Si no ho fan -afegeix- pot evidenciar que actuen “empesos pels vents electorals favorables i actuen amb l’expectativa d’ocupar més poder, especialment la Presidència de la Generalitat”. “Un avanç electoral quan no s’ha arribat a la meitat de la legislatura ha d’estar justificat per una mica més que per les legítimes ànsies d’arribar al més aviat possible a la Presidència de la Generalitat”, defensa el també exlíder de la ANC.

“Danys colaterals”
 

En la seva opinió, les diferències actuals entre JxCat i ERC són “danys col·laterals davant l’absència d’unitat”, al·legant que la rivalitat electoral en temps de tensió política i de reiterades convocatòries electorals obliga a marcar constantment diferències, i que això contamina qualsevol espai de relació. Assenyala que la relació personal entre els líders independentistes empresonats és bona i que, políticament, les relacions entre els presos són irrellevants perquè -apunta- mai han passat per les seves mans.

Sànchez també reflexiona sobre les diferents causes que actualment no hi hagi unitat: “Si no existeix unitat independentista és per incompetència dels dirigents o bé perquè a algú ja li va bé que no n’hi hagi; i, sense descartar la primera, crec que la clau està en la segona”. Al seu judici, des del moment en què alguns aposten per reforçar el partit i confrontar-se amb la competència del mateix espai sobiranista, es fa difícil definir la unitat estratègica, més enllà d’acords puntuals: “És poc raonable que dues grans marques que pugnen per un mateix mercat tinguin una unitat estratègica”.

“No veig, per posar un exemple, Coca-Cola i PepsiCola actuant sota una unitat estratègica. La competència electoral entre independentistes ho contamina tot i pot convertir-se en la causa de grans ineficiències i ineficàcies del soberanisme”, adverteix. El dirigent polític veu futur a la legislatura al Parlament sempre que Aragonès recorri a les seves “habilitats negociadores” per a aprovar els Pressupostos de 2020, i constata que els comunsi la CUP s’han obert a parlar dels comptes.

“Si ERC es veu liderant un govern de concentració amb comuns, CUP i JxCat, com Aragonès i Joan Tardà proposen, el vicepresident tindrà capacitat d’acordar amb ells els Pressupostos en nom d’ERC i JxCat”, ha recalcat.

Pactes

Malgrat tot, admet que li incomoda la “incapacitat” que JxCat i ERC han tingut per a pactar abans i després de l’últim cicle electoral, la qual cosa, al seu judici, els ha portat a perdre l’Ajuntament de Barcelona i l’hegemonia en altres consistoris i en la Diputació de Barcelona, i creu que tot això els ha portat a teixir pactes amb els socialistes. “El que m’incomoda no són els pactes que s’han fet, sinó els que s’han deixat de fer”, ha dit Sànchez, després de defensar que en política no has d’evitar pactes però sí que prioritzar-los amb els qui tens més proximitat; en aquest cas, els comuns i la CUP.

En preguntar-se-li si ERC està ocupant la centralitat política que se li atribuïa a l’espai de JxCat, Sànchez ha cridat a no confondre la centralitat amb guanyar eleccions, destacant que és important guanyar eleccions però “no és determinant si no es poden construir majories sòlides per a governar”. Per a ell, en política la suposada centralitat és útil si et porta a governar les institucions: “Cs va guanyar les eleccions del 21 de desembre i ningú va creure que havia guanyat centralitat. I en el cas d’ERC, els bons resultats electorals no li han permès governar a Barcelona”.

“Encara que incomodi a alguns, cal preguntar-se per què i què s’hauria d’haver fet diferent per a guanyar efectivament centralitat”, ha resolt.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa