El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jordi Sánchez: “No tenim cap altra agenda que la de l’1-O”
  • CA
Jordi Sánchez
Jordi Sánchez durant la roda de premsa | ACN

 

“No tenim cap altra agenda que la de l’1-O”. El candidat de JxCAT pel 28-A, Jordi Sánchez, ha fet aquest dijous una crida per aconseguir el màxim suport per poder tenir la capacitat de condicionar un possible govern de Pedro Sánchez després de les eleccions. La voluntat segueix sent defensar el mandat de l’1-O i aturar la repressió. En el transcurs d’una roda de premsa a la seu de l’agència Efe de Barcelona, on hi ha pogut estar present per via telemàtica després que la Junta Electoral Central (JEC) ho permetés, Sánchez ha afirmat que si el 28-A JxCAT té força “estarem en una taula de diàleg amb el govern espanyol per fer possible el mandat de l’1-O”.

 

Sánchez ha mostrat durant tota la seva intervenció al voluntat de diàleg per sortir de la situació de conflicte i ha considerat que un escenari de “línies vermelles” no resulta pràctic. Precisament ha fet referència al “pragmatisme” al qual s’haurà de rendir en algun moment Sánchez si vol governar. Això, sumat al “sentit de responsabilitat”, haurien de portar el PSOE a “dialogar”. Sánchez ha volgut destacar que Sánchez “té necessitat de trobar un soci estable per poder garantir quatre anys que portin solucions al problema que la política catalana avui pateix, i els socialistes no poden formar part del grup del bloqueig”.

 

El debat sobre la unitat electoral amb ERC ha sortit també inevitablement en la roda de premsa. Una unitat que, per Sánchez, forma part d’una aposta de sempre de JxCAT perquè, segons ha dit, “és el recorregut que ens farà forts”, tot i que ha assenyalat que pel 28-A no és possible i el que cal és mirar cap al futur i mirar com després de les eleccions es construeixen ponts entre el sobiranisme al Congrés dels Diputats.

 

Sánchez està tan convençut de la necessita de diàleg com que el referèndum és la solució al conflicte perquè és “un instrument i ha de poder formar part de la taula del diàleg”. El líder de JxCAT ha manifestat que en el diàleg “totes les portes han d’estar obertes” i ha avisat que no s’acceptaran “restriccions i limitacions per dialogar”. “Estem al segle XXI i indubtablement el referèndum ha d’estar sobre la taula”, ha reblat. En aquest sentit, Sánchez ha assenyalat que confia en què “el sentit comú retorni a la política espanyola després del 28-A”.

 

Poc s’ha referit Sánchez al perill d’un govern de dretes i la confiança es diposita en uns resultats que donin el poder als socialistes. El líder de JxCAT ha dit que li agradaria que Sánchez “escoltés les múltiples vegades que els ciutadans de Catalunya ens hem pronunciat demanant una solució democràtica a una demanda legítima”. Sánchez ha tornat a estar taxatiu: “No hem demanat la lluna, sinó que Catalunya pugui decidir el seu futur de forma democràtica”. Partint d’aquí ha llançat una advertència: “No és raonable que cap candidat segueixi ignorant la veu dels catalans, només cal que Sánchez faci un pas d’empatia i podem sortir de l’atzucac”.

 

Sánchez també ha comentat les enquestes i els resultats que apunten que el PSOE necessitarà teixir aliances. En aquest escenari, Sánchez s’ha congratulat que Podemos porti en el seu programa la possibilitat de fer un referèndum, encara que ha advertit que “s’haurà de veure com es concreta i si depèn d’altres aspectes”. Malgrat la voluntat de diàleg, el candidat junter ha insistit en l’advertència que no hi haurà “xecs en blanc” i que no pensen “pagar per anticipat”. Sánchez ha recordat que això no serà així per experiència: “Pedro Sánchez no ha complert amb el seu compromís quan va ser escollit president del govern espanyol”. Tot i així, ha afegit que a JxCAT estan “disposats a generar espais de confiança”. I nova advertència al candidat socialista: “Hi haurà d’haver una concreció i compromís per part de Sánchez de que es posarà mans a l’obra per trobar la solució que passi per les urnes”.

 

La repressió ha fet inviable el mandat de l’1-O

 

Sánchez ha reiterat que “el mandat de l’1-O i la voluntat inequívocament expressada per dos milions de persones el tenim sobre la taula”. La repressió, la presó i l’exili, però, n’han impedit l’execució. “El mandat de l’1-O és viu en tant que és una voluntat explicitada pel poble de Catalunya i recollida pel Parlament, però la repressió l’ha fet inviable”. Amb l’escenari actual Sánchez considera que es pot tenir “una segona oportunitat” per defensar la seva legitimitat.

 

D’altra banda, Sánchez no ha volgut entrar a comentar les qüestions judicials o les relacionades amb la seva absolució perquè considera que no és candidat de JxCAT per resoldre aquesta qüestió. “Entenc perfectament que JxCAT hagi proposat l’indult, però crec que avui no em toca parlar de mesures quan s’acabi el judici, sinó de com Catalunya seu a la taula amb Pedro Sánchez i de com aconseguim arribar a un acord perquè puguem decidir el futur del nostre país democràticament”, ha afirmat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa