El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jordi Sànchez: “El referèndum serà vinculant”
  • CA
La Mesa del Parlament, a les portes del TSJC | Jordi Borràs

 

L’ANC, Òmnium i l’AMI esperen que milers de persones donin suport a la mobilització que han convocat a Barcelona, a les torres de Puig i Cadafalch, sota el lema ‘Referèndum és democràcia’, en la qual participarà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. L’objectiu de la concentració és reforçar el concepte de democràcia, davant les amenaces de l’Estat d’impedir la celebració del referèndum el proper 1 d’octubre, però també donar el missatge que el carrer està mobilitzat i dóna suport als polítics del procés davant del setge judicial. “Els cops de porta de l’Estat ja no suposen cap obstacle. Ni els obstacles ni els cops de porta no ens aturaran. Davant del no a tot, necessitem poder decidir, i hem de donar suport als qui permeten que es pugui votar”, avisa el president d’Òmnium, Jordi Cuixart.  

 

 

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha explicat a Catalunya Ràdio quina és la raó, al seu entendre, de la reacció de l’Estat de negar constantment que el referèndum no es farà, una previsió que contrasta amb les constants amenaces d’utilitzar totes les eines disponibles per frenar el Govern català. En declaracions a Catalunya Ràdio, Sànchez ha explicat que l’Estat té coll avall que es votarà, i ha sentenciat que “el referèndum serà vinculant, perquè cap dirigent polític no pot deixar de banda la voluntat de les urnes”. En aquest sentit, Sànchez ha posat l’exemple del referèndum de l’OTAN, “que si bé no era políticament vinculant, moralment sí que ho era”, i ha remarcat que cap dirigent del segle XXI “no es pot permetre no fer el que diuen les urnes”. El president de l’ANC també ha demanat als ciutadans que mantinguin la calma davant dels intents de l’Estat de “situar-nos en un escenari proper a la violència”

 

 

De fet, el dia de l’anunci de la data i la pregunta, el mateix Puigdemont va deixar clar que els resultats seran vinculants, digui el que digui l’Estat: “La resposta que donini els ciutadans en forma de sí o no serà un mandat que el Govern es compromet a aplicar. Toca als ciutadans decidir el seu futur, és a les seves mans i a les de tots fer-ho possible”, va dir Puigdemont divendres.  

El portaveu de C’s al Parlament, Carlos Carrizosa, ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio que l’acte de Montjuïc de les entitats sobiranistes és només fruit de “la incapacitat dels partits de complir les seves promeses d’independència”, i ha deixat clar que Ciutadans “no farà campanya pel no en un referèndum il·legal que a més no es farà”. D’aquesta manera, C’s es vol desmarcar del PP català, que fa temps que fa campanya -tot i que no de forma explícita- pel no a la independència. La darrera, la de Xavier García Albiol, assegurant en una presentació que 3 de cada 10 catalans perdran la pensió amb la independència. El portaveu de C’s també ha tornat a reclamar a Puigdemont que convoqui eleccions autonòmiques: “Li demanem a Puigdemont que posi les urnes, però les de veritat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa