El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jordi Cuixart: “Òmnium Cultural defensarà amb ungles i dents el referèndum”
  • CA

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat aquest dilluns que l’entitat “defensarà amb ungles i dents el referèndum i totes les mobilitzacions que tinguin aquest propòsit”. Ho ha fet en el marc de la presentació de la campanya Crida per la democràcia convidant “al conjunt de la ciutadania” a “defensar la democràcia i denunciar els atacs sistemàtics de l’Estat espanyol”. La intenció de la campanya és, segons Cuixart, “aglutinar tots els demòcrates de Catalunya” però anant més enllà d’Òmnium “perquè té voluntat de suma, d’aquells que veuen que la democràcia està en perill davant d’un estat autoritari”. La campanya s’inspira en la Crida a la solidaritat dels anys 70, “moviment de resistència pacífica guiat pel principi de no violència i amb una línia sempre aglutinadora d’activisme social al carrer i de denúncia”.

 

La campanya, pensada per denunciar “els atacs a drets bàsics”, s’ha presentat aquest 10 de juliol coincidint amb el setè aniversari de la gran mobilització del 2010 després que el Constitucional tombés l’Estatut d’autonomia. “Va ser una manifestació transversal en defensa de la democràcia i avui encara estem parlant del mateix”, ha recordat Cuixart, per qui Catalunya és a punt “d’entomar un dels grans reptes que té com a societat” i als seus ciutadans els “pertoca lluitar per defensar la democràcia una vegada més”:

 

Els promotors de la campanya faran un ús intensiu de la noves tecnologies i es planteja crear una xarxa de ciutadans connectats a través de telèfons mòbils i les xarxes socials per compartir informació i comunicar-se “de la manera més ràpida possible”. Les persones que vulguin participar d’aquesta xarxa cal que enviïn la paraula “democràcia” al telèfon 696000699 i començaran a rebre informació en referència a la campanya.

Roures, Trias i Fernández a la presentació de Crida per la Democràcia | JORDI BORRÀS

 

Entre les personalitats que han estat a la presentació de la campanya hi havia Jaume Roures, un dels propietaris de Mediapro, productora del documental ‘Les clavegueres d’Interior’. Com a part de la campanya, el proper dijous es faran projeccions del documental a 200 poblacions de Catalunya. Roures ha denunciat que “hi ha unes estructures paral·leles al ministeri de l’Interior espanyol que treballen i viuen amb dinar públic per assetjar enemics polítics”. Per això ha considerat necessari que el documental es presenti més enllà de les televisions i es pugui debatre en fòrums públics.

 

L’exalcalde de Barcelona, que també dona suport a la campanya, ha dit que “hi ha coses a la vida que semblen impossibles i creus que no passaran mai, que la gent exagera, però he viscut una cosa insòlita, i és que un dia em vaig llevar amb 12 milions a Suïssa”. Trias, que ha parlat en qualitat de “víctima” de l’Operació Catalunya, ha considerat “molt greu que un país sigui capaç d’arribar a aquest grau de manipulació per fer mal a persones perquè creuen que són independentistes”. L’exalcalde de Barcelona ha insistit en què “aquestes coses no es poden deixar passar” perquè és “el que fan les dictadures” i “ens han de repugnar, si no volem a tornar a temps pretèrits”.

 

Dolors Sabaté: “L’Estat ha arribat a la perversió absoluta de la democràcia”

 

De la seva banda, l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté, ha intervingut per parlar en nom del “municipalisme transformador, que està lluitant contra els privilegis de les elits i les oligarquies” i ha considerat que la crida que fa la campanya d’Òmnium “és imprescindible”. Sabaté ha insistit en què no s’ha de “convertir en normal i no ens hem d’acostumar a la vulneració dels drets socials i democràtics i als nivells de corrupció i de guerra bruta que existeix en l’Estat en aquest moment“. L’alcaldessa de Badalona ha recordat que les mobilitzacions per la sobirania de Catalunya, com la del 10-J de fa set anys, i el 15-M “són reivindicacions que només reeixiran si van juntes perquè posen en contradicció el règim del 78, que ha arribat al seu límit”.

 

Sabaté ha denunciat la “perversió absoluta de la democràcia” a l’Estat espanyol i ha dit que la “reivindicació del dret a vot de l’1-O és un deure dels municipis” perquè la ciutadania pugui votar. “Aquesta revolta catalana és una perfecta forma d’acabar amb el règim del 78”, ha afegit Sabaté, per qui “seria negligent no aprofitar aquesta oportunitat de contrarestar aquesta manera autoritària d’actuar de l’Estat espanyol”.

L’exdiputat de la CUP David Fernández ha donat suport a la crida perquè es traca de “defensar el més bàsic i fonamental” que és “la democràcia i la política i l’ètica de la decència”. Per Fernández, la campanya és “una crida a la democràcia contra la fetor de les clavegueres d’un Estat autoritari i uniformitzador”. Per Fernández, el procés català no divideix la societat catalana perquè “la única fractura en el nostre país és la de la desigualtat i el 23% d’exclusió social i pobresa”. L’exdiputat ha defensat que “sense sobirania és impossible aprofundir en la justícia social”.

 

Tardà: “Patim un règim democràtic ‘low cost'”

 

El diputat d’ERC al Congrés espanyol Joan Tardà també ha donat suport a la campanya i ha assenyalat que faran sentir el missatge a Madrid. Segons el diputat, la situació que viu Catalunya “és anòmala” perquè “vivim al rovell de l’ou del món desenvolupat” i “dissortadament la ciutadania ha de patir un règim democràtic ‘low cost'”. Per Tardà “tot això ve de lluny” i ha assenyalat que l’Estat espanyol “ha optat per la via autoritària i no pas per la via del diàleg”. Aquesta opció, ha afegit Tardà, “obliga a usar les clavegueres de l’Estat per tal de fer descarrilar processos democràtics”. I en aquest sentit, ha advertit que “qualsevol opció autoritària comportarà molts patiments per nosaltres i per la ciutadania espanyola”.

 

L’antropòleg Manuel Delgado, de la seva banda, ha explicat que, com a membre del Partit Comunista, veu que la lluita per l’1-O “té un fort contingut antifeixista” perquè “bàsicament és una lluita per la llibertat”. Delgado ha volgut fer referència a la polèmica sobre la posició dels ‘Comuns’ respecte el referèndum i ha dit que “la postura del camarada Nuet a l’hora de la veritat”, com la de la resta d’integrants d’aquest espai, serà la de “donar la cara per la democràcia”. “Quan el que estigui en joc sigui la democràcia, els ‘Comuns’ estaran com sempre a l’altra banda, fidels a la seva tradició de lluita”.

 

Els ‘Comuns’ i el referèndum: crítiques de Trias

 

Durant l’acte de presentació de la campanya d’Òmnium, Xaiver Trias ha aprofitat per criticar la posició dels ‘Comuns’ pel que fa al referèndum de l’1-O. L’exalcalde ha di que el referèndum “exigeix la col·laboració de tothom” i ha manifestat que “és una llàstima que no compleixin amb el que es van presentar a les eleccions a Barcelona”, en referència a Barcelona en Comú. “Demano que la gent compleixi allò a què es va comprometre”, ha subratllat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa