Jordi Bilbeny es pren com “una broma macabra” les crítiques a l’Institut Nova Història

L’historiador creu que el PSC utilitza la polèmica com a “cortina de fum” i ERC per “tapar l’engany i el retorn a l’autonomisme”

L’historiador Jordi Bilbeny ha decidit respondre a les últimes crítiques rebudes després que el PSC i ERC hagin atacat l’activitat de l’Institut Nova Història (INH) per considerar que practica la “pseudohistòria” i, per tant, que no hauria de ser mereixedor de subvencions públiques. En declaracions a ‘El Món’, Bilbeny ha desactivat aquest dimarts les crítiques sobre el suposat finançament públic explicant que des de la seva fundació l’institut només ha sol·licitat una subvenció en una ocasió. Actualment l’institut funciona amb una despesa de 1.500 euros al mes, quantitat que serveix per pagar el sou de Bilbeny, la feina de qui manté el web i un corrector, i afegeix que els diners provenen de les aportacions voluntàries de 200 afiliats. “Es pot dir categòricament —admet l’historiador— que nosaltres no vivim, ni ens mantenim gràcies a cap mena de subvenció ni de la Generalitat, ni de la diputació, ni de cap entitat cultural ni empresa ni ajuntament, vivim bàsicament en un estat quasi d’indigència i sobrevivim per les aportacions de particulars”.

En una bateria de preguntes al Govern el PSC ha demanat conèixer les subvencions que hauria rebut aquest institut. Bilbeny respon amb ironia sobre l’ombra de sospita aixecada ara pels socialistes: “M’encantaria que m’investiguessin per frau fiscal”. Per l’historiador, aquest fet defineix “l’estat mental d’un país, una invenció” i creu que “fa molta gràcia que s’hagi d’investigar uns senyors que miren papers”. L’autor de la teoria que defensa la catalanitat de Cristòfol Colom denuncia a més que la polèmica s’emmarca en un procés de pèrdua de llibertats: “Ens pensàvem que havíem superat l’època del pensament únic i controlat... i que això vingui de l’esquerra catalana, que siguin ells els que vulguin que es controli el pensament, la recerca i la investigació, això no passava ni en els últims anys del franquisme, és fruit de l’estat mental d’un país on ningú pensa, on tothom rep ordres i escriu el que diuen que has d’escriure i aquell que es mou del guió rep”.

Eva Granados i Ferran Pedret

Ferran Pedret, al costat d'Eva Granados, ha presentat preguntse sobre l'Institut Nova Història

Per Bilbeny, però, “el problema” pels seus detractors “no és el dels diners, el problema és la convicció del que fem i de les proves que estem trobant”. L’historiador diu entendre que això molesti a “gent que cobra milions per no fer res, per repetir com a cotorres el discurs monolític, oficial i de la censura d’estat inoculat durant segles” i que els “sobti que hi hagi una entitat de quatre investigadors i molts activistes al darrere que faci l’enrenou que fem”. L’historiador reitera que la feina de l’institut és plural i que ningú ha agafat un llibre seu o d’un altre dels investigadors destacat del centre, Pep Mayolas, per desmuntar-los ja que treballen amb “rigor i de forma escrupolosa, citant sempre la documentació, d’allà on la traiem”. “Abans deien que estàvem flipats i sonats perquè érem independentistes, però ara hi ha una majoria independentista, sembla que això no val i busquen altres pretextos”, apunta.

Contra la “difamació i l’insult”

L’historiador repta els seus crítics a rebatre les teories de l’institut confrontant documents i idees, però no admet que “es vagi a la difamació, a l’insult i a la ridiculització”. En aquest nivell de crítica creu que “no hi ha res a dir”. A banda, considera que “fa molts anys que tenim la batalla guanyada, no només als difamadors de les xarxes socials, sinó a la historiografia catalana que l’únic que fa és repetir el discurs de la Inquisició que s’ha escrit en els últims segles”.

“Tenim una mena de gent —continua Bilbeny— que no vol reconèixer que els llibres d’història es manipulen. Ningú ha rebatut tota la nova informació, simplement decideixen que no existeix i, a partir d’aquí, totes les proves que anem aportant fan com si no existissin en el més pur estil ‘rajoyista’ o de la línia de la política espanyola: tot el que passa a Catalunya no existeix, però sí que existeix i fa 30 anys que estem aportant dades. La magnitud ara és molt grossa”.

El fet que sigui el PSC qui hagi aixecat les crítiques és vist per Bilbeny com “una cortina de fum”  per “evitar enfrontar-se a un govern que ven armes i que està col·laborant amb una política del crim a nivell mundial”. L’historiador considera que “per tapar això, per tapar que ells són còmplices d’un cop d’estat perpetrat amb la dreta i amb la ultradreta espanyola, que han aplicat el 155, que han estat al costat de la policia estomacant a Déu i sa mare, que estan creant una ficció sobre la història moderna de Catalunya i que, quan apareixen imatges ens diuen que són de la dictadura de Pinochet i que tot és un muntatge”. Per tot això, l’historiador troba que és “una broma macabra” que el PSC busqui esbrinar sobre el finançament de l’institut. “És com si botxí que està tallant el cap a la víctima digui ‘ai, és que m’ha esquitxat de sang’, quan el que estàs fent és perpetrar una violació contra els drets humans, les llibertats democràtiques i els drets dels pobles, i mentre ho fas vens armes de tota mena a tot el món, fins i tot institucions internacionals han denunciat Espanya com un actor criminal més”.

En canvi, Bilbeny explica que estaria molt més preocupat si la crítica vingués “d’un monjo, d’una persona retirada en una ermita, una persona d’una notable i marcada conducta ètica, però de tota mena d’estafadors, lladres, bandits i tot aquesta gentola? Fa molta angúnia. A més, és mentida, és una difamació amb totes les lletres. I a nosaltres ens va de conya perquè... si hi hagués alguna cosa certa patiríem per amagar els diners”.

 

Crítiques a ERC

L’historiador, encès per la polèmica, també reparteix contra ERC, i acusa el partit d’haver-se afegit a les crítiques el PSC després que el portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, hagi censurat l’activitat de l’institut: “Suposo que necessiten disparar per la renúncia i l’engany que han fet a la ciutadania de Catalunya, estenent la mà llarga cap al PSOE, s’han convertit un altre cop en una mena de falca de revitalització de l’Estat espanyol, del PSOE, del govern d’Espanya, han tornat a posar el tripartit en el punt de mira, quan havíem superat l’autonomisme. Cap a algun lloc han de disparar. Socialistes apunten i republicans disparen”.

Gabriel Rufián, amb Joan Tardà i Pere Aragonès

Gabriel Rufián, amb Joan Tardà i Pere Aragonès (J.B.)

D’altra banda, Bilbeny nega que la tasca de l’institut estigui orientada a donar una pàtina de catalanitat a tota figura destacada de la història universal. “Això no és veritat”, afirma rotund. “Catalunya s’ha estès pel Mediterrani, algú des de fora —perquè aquí fa vergonya— ha arribat a parlar de l’imperi medieval català amb possessions a Grècia, al nord d’Àfrica a mitja Itàlia, a mitja Espanya, contactes amb ambaixades: tot això ha produït un moviment de gent brutal i nosaltres seguim aquest moviment de gent”. Bilbeny insisteix en què “hi va haver una expansió brutal al mar mediterrani, que era gairebé 100%, això s’ha dit i redit”.  A partir d’aquí es pregunta: “En totes aquestes possessions catalanes ningú mai va fer res? Ningú va fer una pintura interessant? Ningú va escriure un llibre o va fer una talla? Algú devia fer alguna cosa. Ningú va inventar ni que fos un tornavís? Això no pot ser”.

Bilbeny defensa que es pugui investigar tot aquest bagatge sense ser acusats de supremacistes. “Nosaltres no diem que Ghandi o Jesucrist siguin catalans. Diem que allà on hi ha informació que permet conjecturar, suposar, investigar la possible catalanitat d’algú ho investiguem i ho proposem, no anem darrere amb un exèrcit i els inquisidors amb tots els mitjans i els caps dels partits polítics, disparant amb milions d’euros dient el que és veritat i el que no ho és”.

Sobre les contractes a una empresa del president de l’entitat sobre els quals el PSC també ha demanat informació perquè la seu social coincideix amb l’adreça de l’institut, Bilbeny manifesta que és cert que té empreses, però que en desconeix fins i tot els noms. “El que entra a l’INH són 1.500 euros al mes per pagar el meu sou, el noi que porta el web i les correccions, la resta ve dels voluntaris, que s’adonen de la injustícia que s’ha fet tapant la nostra història i que veuen com nosaltres traiem proves, dades i imatges”.

Més informació
 

Comentaris (38)
Bot Fa 29 dies
Deixeu que els estudiosos desmuntin la història imperial castellana hacia Diós.
Bot Fa 29 dies
Que necessitàvem que aparegués un Jordi Bilbeny és el simptoma més clar de l'engany i la decadència, la gran submissió dels historiadors catalans, valencians i mallorquins a l'hora d'estudiar el nostre país: "la corona d'Aragó" tots ells claudicants i submisos a la història feixista espanyola-castellana oficial del nostre propi país.
federalista Fa 5 mesos
home els catalinso van arribar a limit del univers observable en la seua major expansio, pero quan la expansio va augmentar aleshores els catalufos no van poder aaribar al univers obscur o no observable el wellos no ho va aconseguir segun cucurull i el bilbeny.
federalista Fa 5 mesos
per tant segon bilbeny l'univers el va crear un catala ,lo que contradiu la teoria de hawking de que va ser el xox de dues ondes quantiques fa quasi 14000 mil miliions d'anys lo que va crear l'univers, la majoria de la ciencia excpte bilbeny i cucurull es creuan lo de les ondes quantiques la expansio maxima catalina va arribar a la galaxia del sombrer a 65 millions d'anys llum.
federalista Fa 5 mesos
segon la nova historia, tota la galaxia via lactea i mitja de andromeda tambe era catalina, per aixo els grissos del planeta zeta reticuli a 41 anys llum menjen mongetes amb botifarra, i sempre quan venen a la terra com a roswell, demanen pa am,b tumaca com ha contat la cii el mateix eisenhower que per cert era catala al llit de mort un reticulia molt sabi va dir que abans del big bang no hi havia res nomes 2 ondes quantiques que van fer el big bang ah i un catala amb mostacho jajajajaajajaj c
Molt de morro és el que hi ha Fa 6 mesos
Cal ser molt pocavergonya per dir que l'INH viu amb 1.500 eurazos al mes. Només cal veure l'agenda d'activitats (https://www.inh.cat/agenda), on l'INH actua com una agència de viatges. A més rep, almenys, uns 7.000 euros anuals per part dels ajuntaments de Montblanc i Arenys de Munt, tots dos governats per ERC.
Ramon Fa 6 mesos
Algú que sabent parlar català no l'empra a TV3 és senzillament un miserable.
Historiador? Fa 6 mesos
A veure si tu ets tan periodista com ell historiador!
gerard de sarria Fa 6 mesos
Si voleu col·laborar amb Nova Història aneu a la seva pagina web i veureu una pastilla en la qual indica com fer-se col·laborador. Són uns gran pencaires que es fan moltes preguntes com investigadors i troben respostes......No com altres que van repetin com lloros el mantra oficial
APAÑAMELAPELA Fa 6 mesos
el món.cat: mai em publiqueu els comentaris. Sou botiflERCs ?
es un hecho generalmente aceptado que la generalidad de los indepes son tontos Fa 6 mesos
Resulta por ello innecesario el esfuerzo del INH por demostrar un hecho notorio que no precisa de pruebas adicionales. Pero gracias por el interés.
joanr Fa 6 mesos
Bilbeny endavant. Admeteu socis o com col.laborar a l'INH?
M'agradaria saber Fa 6 mesos
les raons científiques que permeten afirmar a C's que la catalanitat de Colom es defensa "sense base científica", així com els "arguments científics" que permeten afirmar al PSC que l'INH practica una pseudohistòria. ¡Quina llàstima que ara també ERC s'afegeixi al grup del 155! S'han oblidat que el seu col·lega Josep Andreu, ¡gran alcalde!, recolza l'INH. I si veritablement Colom fos català, passa res? Quina por hi ha en defensar la possible catalanitat de personatges universals? Has
TERS Fa 6 mesos
Resulta que l'institut aquest d'història no te res. I els fanàtics que s'arrepleguen en torn del mesiànic Bilbeny no han investigat res en la seva p...vida. I per cert, Colom era un fill de puta.
Maria Fa 6 mesos
Gràcies Bilbeny, un bon català i gran investigador. ERE : Botiflers indocumentats.
airausu Fa 6 mesos
Fins que no tinguem clar que en Rufian i bona part de la cúpula d'(erc) són com Arrimadas i C's no anirem enlloc. No fan política, fan teatre per tindre minuts a la TV i XXSS. Se'ls ha d'aplicar un Tortosa. Algú hem pot dir que ha fer (erc) en el Parlament o el Congreso durant els darrers mesos, que no siguin retallades (Aragonés) i voler Sánchez de Presidente "a cambio de nada"??
Ramon Fa 6 mesos
El genial pla d'ERC figurava que era que fent tot això els colons espanyols votarien independència. Però l'únic que aconsegueixen és que catalans votin lerrouxisme. Que per aquesta raó reben tant de suport polític, judicial, econòmic i mediàtic per part d'Espanya i l'empresariat botifler, evidentment.
Rancúnia Fa 6 mesos
Aquesta Granados del Psc porta a sobre una rancúnia contra el que és propiament català que se li nota a la cara i en el gest. Igual que a Arrimadas. No vull dones com aquestes al poder ni de portanveu.
Ramon Fa 6 mesos
La subvenció que rep l'INH coincideix amb el plus del sou de diputat que rep un porquet d"ERC per defensar la Marca España.
La Viquipèdia és útil. Fa 6 mesos
La Viquipedia no posa el que vulgui qualsevol. S'actualitza contínuament i hi ha controls. És una eina que té més solvència del que alguns voldrien fer creure. Pels que teniu poca formació, com els que defenseu Bilbeny, és una bona eina per aprendre.
Arreglat vas Fa 6 mesos
si et creus tot el que surt a Vikipèdia (en qualsevol idioma)
Hooligans de les bajanades. Fa 6 mesos
Quina colla d'analfabets funcionals els que defensen aquest personatge que interpreta la història sense cap mena de base científica. Els fanàtics són simplement gent que només sap bramar.
Jordi Fa 6 mesos
Tu si que et un discapacitat funcional.. Us apunteu al.mantra de que no.hi ha rigor cientific i ho repetiu com a lloros sense.comprovar si es veritat o no. La historia de españa de tota la vida..això sí que es.rigor cientific. Ara.mateix em vaig a.fer.soci i felicitar.al.Jordi Bilbeny.. Aneu a cagar a.la.via!!!!
image/svg+xml