El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Joan Tardà (ERC): “Mai acceptarem un indult”
  • CA

Després de 15 anys al capdavant d’ERC al Congrés espanyol, Joan Tardà ha deixat pas a “noves fornades més joves” i s’ha jubilat de la seva feina de professor. Però no deixa l’activisme polític, i en una entrevista a Rac1, el republicà ha glossat quina estratègia ha de seguir al seu entendre ERC a partir d’ara, tant pel que fa a Catalunya com a Madrid i respecte als presos polítics i exiliats. “Mai acceptarem l’indult”, ha assegurat Tardà, perquè “pressuposa que acceptes la culpa”. El republicà ha reconegut que “és una llei de gràcia que el govern espanyol pot aplicar, no cal que li demani ningú, però la nostra estratègia passa per l’amnistia”. Al seu entendre, després de la sentència, que dona per fet que serà condemnatòria, “començarà una batalla política i ideològica per aconseguir una llei d’amnistia, com va passar l’any 1936 i el 1977”.

Tardà creu que aquesta llei és possible que tingui un gran suport a Catalunya “perquè només cal ser demòcrata per defensar-la, és un moviment de radicalitat democràtica que la societat catalana comparteix àmpliament”. En aquest sentit, creu que aquest ha de ser un dels principals objectius del govern que surti de les urnes a Catalunya en les properes eleccions. Per a Tardà, la resposta a la sentència passa pel carrer, però també per “convocar eleccions”. ERC voldria, segons Tardà, un govern de concentració “integrat per JxCAT, la CUP, els Comuns i ERC”, i és ERC, afegeix, “qui ha de liderar aquest govern per aglutinar forces”. Segons Tardà, aquest nou executiu comandat per ERC podria arribar a comptar amb “l’abstenció del PSC”.

Joan Tardà

Joan Tardà, fins ara cap de files d’ERC a Madrid

Sobre el paper d’ERC en una possible investidura de Pedro Sánchez i un executiu de coalició amb Podemos, Tardà també ha assegurat que l’electorat català premiarà l’estratègia de “no bloqueig” a Madrid: “Al final la societat catalana donarà suport al corrent polític que lideri el no bloqueig, perquè els catalans no independentistes també se senten reconeguts pels partits que defensen una solució davant la confrontació”. Segons Tardà, ERC no pot bloquejar un govern a Madrid que “ofereixi un mil·límetre més de diàleg i negociació que el PP”, si bé no ha volgut aclarir si el suport és a canvi de res. “Ja és cobrar si hi ha una esperança de diàleg”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa