El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La JEC també pot impedir l’aprovació dels pressupostos
  • CA

Un dels protagonistes claus de la legislatura ha estat si el Govern seria capaç o no de tirar endavant els pressupostos després d’anys de pròrrogues. Tot semblava que anava per bon camí, i els departaments de Comunicació del Govern s’afanyaven a esbombar a tot luxe els acords arribats amb els Comuns en aquesta materia. Però l’aparició de la Junta Electoral Central i les seves extravagants resolucions ha bellugat un flanc que fins ara semblava dominat.

 

La decisió de la JEC d’inhabilitar el president Quim Torra ha obert una escletxa que pot alentir, quan no torpedinar, el projecte pressupostari. Així ho veuen des dels serveis jurídics de la Generalitat darrerament dedicats en cos i ànima a elaborar plans de contingències jurídiques davant l’allau de fronts judicials i administratius. Fonts d’aquest departament expliquen a El Món que la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern deixa clar en el seu article 18 que “el  Govern cessa quan cessa en el càrrec el president o presidenta de la Generalitat, però es manté en funcions fins a la presa de possessió del nou Govern”. Un article directament relacionat amb el 27. 2 del mateix text que determina que quan “el Govern, quan es troba en funcions, no pot aprovar el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat, ni presentar projectes de llei al Parlament, ni dictar decrets legislatius”.

 

La recomanació dels mateixos serveis és que el Govern els aprovi el més aviat possible, abans que qualsevol gir judicial, inhabiliti de manera definitiva el president Torra. “Si l’executiu català els aprova abans de la inhabilitació i els registra al Parlament, la cambra sí que podria aprovar-los”, detallen les mateixes fonts jurídiques del Govern. És a dir, el que perilla ara com ara és que s’aprovin abans que el Govern entri en funcions, però si entra en funcions després que hagi entrat els comptes a la cambra, el Parlament els pot aprovar i entrarien en vigor.

 

Des de Presidència, però, veuen “ara com ara improbable aquest escenari”. “En dues setmanes a tot estirar els comptes han d’estar a aprovats i entrats al Parlament”, apunten. “La JEC ens ha posat més pressió, però pràcticament els comptes estan superant els darrers serrells i detalls”, comenten des de Palau. “De moment, el tempo està més o menys controlat, però amb l’Estat mai se sap”, avisen.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa