El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Itàlia planta cara a Europa, però Espanya deixa d’insistir en els ‘coronabons’
  • CA

Els ministres d’Economia de l’eurozona es reuneixen de nou aquest dimarts per videoconferència per acordar la resposta econòmica a la crisi provocada pel covid-19, que portarà l’economia europea a la recessió. Itàlia es va oposar categòricament dilluns a la nit a utilitzar el fons europeu de rescat (MEDE), com volen Alemanya i Holanda, i defensa la mutualització del deute amb els ‘coronabons’. Al seu torn, Espanya no ha concretat quina posició defensarà a la trobada d’aquesta tarda, si bé els francesos asseguren que el govern de Pedro Sánchez dóna suport a la proposta del president Emmanuel Macron per un fons temporal per finançar les mesures per pal·liar el xoc.

En plena disputa interna a la UE, el candidat a succeir la cancellera Angela Merkel ha qüestionat la seva insistència a utilitzar el MEDE. Nortbert Röttgen ha defensat que oposar-se als ‘coronabons’ “té una sòlida justificació econòmica”, però que Alemanya ha d’oferir alguna cosa més a part del MEDE. “Necessitem un senyal clar que ningú es quedarà sol després d’aquesta crisi“, ha defensat en un missatge a les xarxes socials en espanyol i italià.

La idea dels ‘coronabons‘ és que amb l’emissió de deute conjunt a la zona euro els estats amb més dificultats per finançar-se, com Itàlia i Espanya, puguin fer-ho en condicions més favorables per tal de pagar les mesures contra el xoc econòmic del coronavirus.

 

Negativa d’Itàlia

“El MEDE no, els eurobons segurament sí”, va dir el primer ministre italià Giuseppe Conte en un discurs televisat per explicar la seva posició en la reunió de l’Eurogrup. Roma creu que el MEDE és “una eina totalment inadequada” i defensa que els ‘coronabons’ serien una resposta eficaç a l’emergència que estan vivint.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa