El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Irene Rigau: “La voluntat del PSOE no és derogar la llei Wert pel que fa a la immersió”
  • CA

Irene Rigau (Banyoles, 1951) va ser consellera d’Ensenyament entre el 2010 i el 2016, i el 2017 va ser inhabilitada per a càrrec públic per desobediència i prevaricació com a conseqüència de la consulta del 9N. En aquesta entrevista desgrana els perills que al seu entendre pot comportar la reforma educativa que impulsa Madrid pel que fa a la immersió lingüística, que es vota aquest dijous al ple del Congrés. 

La reforma educativa que impulsa el govern espanyol, coneguda com a Llei Celaá, ha generat discrepàncies importants entre ERC i JxCAT a Madrid. Els republicans consideren que l’esmena que han pactat amb el i el PP, que deixa clar que el castellà no és llengua vehicular a l’escola de territoris amb llengua pròpia, és un pas endavant en la protecció de la immersió lingüística. En canvi, JxCAT hi veu una porta oberta a imposar quotes de castellà a l’escola via decret. Quin és el seu posicionament com a exconsellera d’Ensenyament?

D’entrada, hem de recordar que amb la ‘llei Wert’ hi havia un acord entre totes les forces menys el PP i UPyD, que la llei es derogaria, perquè mai cap llei d’Educació de l’Estat havia parlat de la qüestió lingüística de Catalunya fins aleshores.

Semblava que la resta de partits tenien clar que aquesta matèria estava regulada pel Parlament de Catalunya a través de la LEC. Justament perquè tenim les competències en educació jo em vaig aixecar a la reunió amb el ministre Wert, perquè em negava a parlar de les hores de català que hi havia d’haver a nivell del ministeri. És una posició que havíem mantingut tots i que havia permès que cap llei educativa espanyola hi fiqués el nas.

La llei Celáa, impulsada pel govern del PSOE, en torna a parlar. Per què creu que els socialistes posen sobre la taula aquesta qüestió en aquests moments?

El PSOE va posar en el seu projecte de llei educativa que el castellà és la llengua vehicular, demostrant que la voluntat dels socialistes no és derogar la llei Wert pel que fa a la immersió. I a partir d’aquí, s’ha fet una operació de pacte PSOE-Podemos-ERC, que al meu entendre no beneficia ningú i en canvi perjudica la llengua catalana. Per què? Perquè a Espanya s’ha aixecat una gran polseguera i a Catalunya ha remogut un debat que no és real.

El text que ha de votar el Congrés dels Diputats aquest dijous deixa clar que el castellà no és llengua vehicular a l’escola dels territoris amb llengua pròpia. Quin perill hi veu? No és una via legal per blindar la immersió?

Això és el titular que ha venut la nota de premsa. Però el text que s’aprova és el perill: diu que ‘les administracions educatives garantiran als alumnes el dret a rebre ensenyaments en castellà i en les llengües cooficials en els seus respectius territoris’. Com que és molt evident que aquesta esmena no s’ha fet ni pels valencians, ni els illencs, gallecs o bascos, i tothom ha entès que s’ha fet per a Catalunya, aquest suposat dret a rebre ensenyament en castellà i en català no havia quedat mai recollit en una llei, i que no hi fos era la gran victòria contra la ‘llei Wert’, perquè el Tribunal Constitucional –febrer del 2018- ho va tombar.

Quin tractament ha de tenir el castellà a les aules catalanes?

El que sí que hem d’acatar i acceptar és que el castellà també és la llengua vehicular perquè les instàncies judicials ho han deixat clar. De fet, Catalunya sempre ha dit que la llengua normalment emprada és el català, i així ens evitàvem les discussions sobre si el castellà ho era o no. A partir d’aquí, s’ha generat un debat com si el castellà hagués desaparegut de la llei gràcies a aquest pacte, quan en realitat, per primera vegada s’estarà obligant a garantir l’ensenyament en castellà.

Amb la llei Celaá es retrocedeix en la protecció de la immersió?

No es retrocedeix, però no s’avança. El PP va fer un pas més fent que els pares que volguessin que els seus fills rebessin ensenyament en castellà a Catalunya la Generalitat els hauria de pagar l’escola, i això no ho fa el PSOE. Però sí que diu que s’ha de garantir l’ensenyament en castellà. A veure, si has de garantir l’ensenyament en castellà, en quina llengua ho fas? En castellà, doncs el castellà serà la llengua vehicular. Amb aquest articulat, que no s’ha posat a titular de la notícia, tenim que una llei espanyola reguli el tema lingüístic escolar a Catalunya, cosa que excepte amb la llei Wert, mai havia passat.

I a més, al meu entendre permet que, com que no posa administracions autonòmiques sinó ’administracions educatives’, el ministeri també ho és i podria dictar una norma fixant un mínim de castellà a les aules. I hem entrat de ple allà on no volíem entrar, que ens diguin en quin percentatge hem de fer castellà a l’escola. La filosofia de la Generalitat i de la Llei Educativa de Catalunya (LEC) ha estat sempre que, per aconseguir el ple domini de les dues llengües, el centre decideix en quin moment en reforça una o l’altra. I si a l’ESO fas una assignatura en castellà per reforçar, fantàstic, però la llengua majoritàriament emprada és el català i no un percentatge cada any en castellà, que aquest és el perill que hi ha si el ministeri ho demana o els pares volen exercir aquest suposat  dret.

Sincerament, no puc entendre que una força independentista vulgui presumir que el Congrés de Diputats blindi el model d’escola catalana, perquè el model es blinda al Parlament de Catalunya. I si un dia el Parlament canvia de composició, ens haurem d’adaptar.

L'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau JORDI BORRÀS

L’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau JORDI BORRÀS

Hi ha escolars a Catalunya que no dominen el castellà i sí el català?

No! I us diré més, quan els nens fan primària i són de família i entorn catalanoparlant, tenen poca fluïdesa en castellà. Però quan acaben l’ESO el domini del castellà normalment és molt superior al del català, per la pròpia impregnació de l’entorn. La llengua que està amenaçada és el català, però s’ha creat un discurs d’Estat que sembla que la llengua amenaçada a Catalunya és el castellà.

En aquesta construcció del discurs del castellà amenaçat a les aules catalanes, hi veu diferència entre el PSOE i el PP?

No, perquè el PSOE va posar en aquest articulat de la llei Celaá la mateixa línia que pretenia imposar Wert, i a mi em fa pensar que si l’objectiu del PSOE és imposar aquestes quotes de castellà, si li donem l’oportunitat que ho faci ho pot fer. ERC diu que les administracions educatives són les autonòmiques, però si és així per que no es posa així? Perquè a la llei ja hi ha altres articles que parlen de les administracions autonòmiques… Hi ha una operació mediàtica de difondre un relat que no coincideix amb el redactat del text que s’aprovarà. De fet, el més lògic és que ERC hagués buscat un acord conjunt amb JxCAT, la CUP, el BNG i altres forces sensibles a les llengües pròpies. Per què ERC ho ha fet amb Podemos i el PSOE?

L'exconsellera, molt crítica amb el pacte PSOE Podemos ERC sobre la llei espanyola d'educació JORDI BORRÀS

L’exconsellera, molt crítica amb el pacte PSOE Podemos ERC sobre la llei espanyola d’educació JORDI BORRÀS

Per què?

Ho ha de respondre ERC. Però en tot cas, per alguna raó la unitat en els temes de llengua al Parlament de Catalunya no s’ha traslladat al Congrés.

De fet, la immersió era un pilar de consens fins i tot amb el PP. Fins que va arribar Cs i va convertir la lluita contra la immersió en la seva causa principal.

Exacte, però Cs també errava el tret. Amb la immersió és fa tot en català només per un període de temps, perquè el nen tingui el domini oral del català abans de passar al domini escrit. Si el nen ja és d’entorn català, el que es fa majoritàriament és que l’escola ensenya en català i introdueix el castellà i l’anglès, i si es creu convenient, com fan moltes escoles, es fa una altra matèria en castellà per reforçar. Per tant, el castellà ja és llengua vehicular a Catalunya. El que sí que cal és que sigui cada centre que, d’acord amb la seva realitat lingüística, busqui l’estratègia necessària per aconseguir el domini de les dues llengües en acabar l’escolarització. De debò algú pensa que aquest article de la llei Celaá –la disposició addicional 38a- s’ha fet perquè el PSOE pateix perquè els gallecs no tenen el ple domini de les dues llengües, o els bascos o els valencians o els illencs?

Així com el PP i Cs voldrien liquidar la immersió, creu que el PSOE també ho vol?

No, jo crec que el PSOE vol flexibilitzar la immersió, com va dir la diputada Eva Granados (PSC), però no perquè el castellà no sigui present a les aules, que mai no havia estat tan present. A hores d’ara tenim un entorn plurilingüe que si no es gestiona bé pot perjudicar el català.

‘Flexibilitzar’ la immersió pot tenir sentit pedagògic?

No, la immersió no es flexibilitza. Si tu vas al Regne Unit a fer un curs d’immersió d’anglès, no ho fas una mica en castellà oi? La immersió ha esdevingut una expressió que no respon a la realitat, perquè el model és una escola catalana que utilitza la immersió com a metodologia. Tu no pots flexibilitzar la metodologia, pots establir un percentatge d’hores en català i en castellà, que és el que nosaltres sempre havíem blindat i el que voldria Ciutadans.

Cs ja no reclama el trilingüisme a les escoles perquè ja el tenim. Tenim el tronc comú en català i matèries en anglès i en castellà. En definitiva, des que Catalunya va guanyar davant del Constitucional -2018- que la llei Wert no pogués regular una part de l’escola catalana, que hi havia pau. Per què hem hagut de tornar a activar un tema on només hi tenim les de perdre?

A qui li pregunta?

Al PSOE i a ERC. El PSOE té uns interessos i ho entenc, però ERC? Per què no ha volgut fer un front català? Algú creu que el castellà deixa de ser llengua vehicular a Galícia? Allò que genera doctrina és el redactat del text legal i no pas un titular interessat a la premsa. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Els ERCs s'ho empassaran tot. a novembre 18, 2020 | 21:36
    Els ERCs s'ho empassaran tot. novembre 18, 2020 | 21:36
    Són la baula necessària per a la humiliació dels independentistes de debò.
  2. Icona del comentari de: Ramon a novembre 18, 2020 | 23:29
    Ramon novembre 18, 2020 | 23:29
    Segur que la compatriota Rigau té tota la raó i fa com ho ha fet sempre el millor possible dins el marc que ens movem. Però el procés iniciat l'any 2010 anava precisament de trencar aquest puto marc de merda.
  3. Icona del comentari de: Ramon a novembre 18, 2020 | 23:33
    Ramon novembre 18, 2020 | 23:33
    Tot això em recorda els equilibres i malabarismes del conseller Farreres per salvar el més que es pogués del nostre calendari festiu. Això era CiU. CiU era això. CiU era defensar la nació, la identitat, la llengua dins aquest puto marc de merda davant un enemic que a la pràctica quasi sempre va ser sociata. I a mi em sembla molt bé que, a diferència d'ERC, continuem defensant nació, identitat i llengua. Però... que no havíem decidit de ja deixar-ho d'intentar dins Espanya?
  4. Icona del comentari de: ERC Ja no es Independentiste ni Catalanista a novembre 19, 2020 | 08:13
    ERC Ja no es Independentiste ni Catalanista novembre 19, 2020 | 08:13
    Ens han venut per unes engrunes, com sempre han fet, no lluiten per Catalunya,
  5. Icona del comentari de: Me la bufa l’idioma de l’imperi! a novembre 19, 2020 | 09:04
    Me la bufa l’idioma de l’imperi! novembre 19, 2020 | 09:04
    El que s’ha de protegir es el català. I només es un idioma, de que teniu por, egspanyordos?
  6. Icona del comentari de: La consellera IES privilegis a novembre 19, 2020 | 09:11
    La consellera IES privilegis novembre 19, 2020 | 09:11
    La Rigau, si la memòria no em falla, va ser la consellera que va començar a donar subvencions a les escoles privades de l'opus que segreguen per sexe, oi?
  7. Icona del comentari de: Vayan Uds. a si diario de referencia alemán... a novembre 19, 2020 | 09:29
    Vayan Uds. a si diario de referencia alemán... novembre 19, 2020 | 09:29
    ... Frankfurter Allgemeine y lean su artículo sobre la inmersió del català, Die Sprache der Blöden. Traducido a la lengua que Uds. tanto odian, El lenguaje de los estúpidos.
  8. Icona del comentari de: Contra el que ve de ponent, muntem una llevantada a novembre 19, 2020 | 14:28
    Contra el que ve de ponent, muntem una llevantada novembre 19, 2020 | 14:28
    Dons això.
  9. Icona del comentari de: Ramon a novembre 19, 2020 | 16:02
    Ramon novembre 19, 2020 | 16:02
    Això que deia del calendari festiu la jovenalla ho sap? No estaria de més que en féssiu un article-recordatori, de com l'Espanya actual va anar més enllà que el franquisme i tot tant en la uniformització quantitativa com la qualitativa dels nostres red letter days amb els seus. I com el conseller de Treball feia cada any mans i mànigues per salvar algun llençol cada bugada ("Enguany la Puríssima cau en diumenge i per tant podrem salvar Sant Esteve"). El procés era dir PROU d'aquell col
  10. Icona del comentari de: Ramon a novembre 19, 2020 | 16:03
    Ramon novembre 19, 2020 | 16:03
    Tot amb tot, reconeixement, admiració, agraïment i solidaritat amb la compatriota Irene Rigau. L'únic però era que em creia que tots aquests malabarismes ja els havíem deixat enrere. INDEPENDÈNCIA O MORT DE CATALUNYA.
  11. Icona del comentari de: Ramon a novembre 19, 2020 | 18:12
    Ramon novembre 19, 2020 | 18:12
    Els que tant sí com no van forçar a intentar l'estat propi des de la desunió i des del seguiment de la guerra bruta d'Espanya contra el nacionalisme català, els que a fi i efecte d'aconseguir-no van renegar fins i tot de la normalització del català pretenent que hem de viure amb alegria la castellantizació, no poden ser els que cridin a claudicar i a sobre pretenguin administrar l'autonomia. O Puigdemont, o Convergència. ERC, ni ara, ni mai.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa