International Trial Watch denuncia 20 vulneracions de drets al judici de l'1-O

Segons la plataforma, es tracta d'un procés que vulnera el drets de reunió, participació política i llibertat d'ideologia

La plataforma International Trial Watch ha presentat la versió preliminar del seu informe acadèmic sobre el judici de l'1 d'Octubre al Tribunal Suprem, on denuncien 20 vulneracions de drets envers els encausats. L'agrupació de sis observadors conclou que la imparcialitat del tribunal és "seriosament dubtosa" així com les acusacions penals que s'atribueixen als encausats. "Es tracta d'una causa política que criminalitza el dret de reunió, participació política i llibertat d'ideologia a través d'una imatge judicial", afirma Iñaki Rivera, membre de l'Observartori del Sistema Penal de la Universitat de Barcelona.

L'informe s'ha presentat aquest dimarts al Col·legi de Periodistes de Catalunya i compta amb l'adhesió d'una vintena d'entitats. "Aquest judici és un esdeveniment que està posant en risc l'exercici de drets i llibertats fonamentals", assegura Cristina Serván, membre de l'Asociación de Derechos Humanos de Andalucía. "Som juristes, imparcials i ens donen suport diverses entitats internacionals -asegura la catedràtica Mercè Barceló-, treballarem per a que això s'intercionalitzi, aquest procés és un problema europeu. La llibertat d'expressió està qüestionada".

Causes dubtoses

“Sense alçament no se’ls pot acusar de rebel·lió ni sedició. Les acusacions tampoc han determinat, en cap moment, quan i on va tenir lloc un alçament –assegura Barceló- Per això, les violències esmentades no tenen suficient pes per permetre la presència d’aquestes acusacions en dret penal”. Al llarg de la presentació, els observadors han qüestionat diverses de les causes obertes en contra dels nou jutjats. "Per exemple, amb Carme Forcadell no és possible obrir un judici perquè, com a membre de la Mesa del Parlament, va complir amb la seva funció com a presidenta al no permetre en cap moment que s'interferís en la seva inviolabilitat", explica Rivera.

 

Rivera també ha explicat que la inclusió de dos magistrats membres de la Junta Electoral Central no ajuda a la imatge d'imparcialitat analitzada. "Les diverses interrupcions del president de la sala a la defensa i, en especial, a l'advocat Benet Salella, trenquen aquesta imparcialitat objectiva que hauria de mostrar el tribunal -afirma-. S'han produït nombroses violacions que afecten a les garanties del procés penal, ens preocupa la manca de competència de l'Audiència Nacional".

"A nivell juridic, no s'ha pogut desenvolupar en plenes condicions el dret a la igualtat d'armes -assegura Xavier Muñoz-; volem transmetre la vessant de preocupació internacional que té aquest procés de resposta a l'1 d'octubre". “Estem denunciant que Espanya s’ha convertit en un estat desobedient dels drets humans –afirma Rivera-. La desobediència, al no posar en llibertat els encausats i no acatar el treball dels membres del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides és un factor greu i, estem segurs, que s’haurà de prendre mesures”.

 

Comentaris