El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Interior vol la jubilació anticipada pels Mossos
  • CA

En plena nova tanda de protestes dels Mossos, la direcció política d’Interior assegura estar disposada a impulsar la jubilació anticipada dels seus efectius als 60 anys. Una demanda constant del gruix del cos que els sindicats porten anys reclamant i més després de la sagnia que suposa l’increment dels efectius que passen a segona activitat.

De fet, la jubilació anticipada és l’eterna reclamació sindical i que compta amb més suport del cos.  En les darreres protestes,  la manifestació d’ahir i les darreres taules de negociació acrediten que aquest objectiu és dels prioritaris pel conjunt dels efectius de la policia catalana. Al capdavall, totes les policies de l’Estat tenen aquest dret, fins i tot, la Guàrdia Urbana de Barcelona.

En aquest sentit, ahir mateix, fonts de la cúpula d’Interior asseguraven a El Món que volen implantar-la. “És una qüestió de sobrecotització que nosaltres hem de tancar amb Madrid, però que estem disposats a assumir, perquè és cert que totes les policies el tenen menys els Mossos”, comenten les mateixes fonts de la direcció política dels Mossos.

En aquesta línia, des d’Interior recorden que per al 2030 1/3 de l’actual plantilla dels mossos estarà en edat d’accedir a la ‘segona activitat’. S’accedeix, a petició pròpia, a partir dels 57 anys i comporta ser destinat a llocs de treball “no operatius”, atès que es considera que a partir d’aquesta edat ja no es tenen les condicions físiques requerides per a les funcions operatives de policia.

Una dada que obliga al departament a prendre mesures després que del 2013 al 2018 no hi ha va haver cap nova promoció de Mossos. “Ara un cop el Consell de la Policia quedi fixat després dels litigis entre sindicats, caldrà posar negre sobre blanc la proposta i estudiar com ho fem, si d’any a any amb un cupo determinat, com per exemple, han fet les grans empreses amb les jubilacions anticipades”, detallen. “Nosaltres hi estem d’acord, cal però negociar-ho amb els representants dels sindicats que sorgeixin de les passades eleccions sindicals però el recompte va ser impugnat”, afegeixen. “La nostra voluntat és consensuar l’aplicació de la jubilació anticipada”, subratllen.

 

Inspecció de Treball i Segona Activitat

Des del sindicats alerten que les dades de la Segona Activitat “reforcen la necessitat d’avançar l’edat de jubilació”. És a dir, els agents que per motius d’edat -més de 57 anys- o malaltia han de deixar de realitzar funcions operatives. Per exemple, per raons d’edat la segona activitat ha passat d’un sol cas el 2009 a 75 l’any 2018, 45 d’aquests de l’escala bàsica. Per causa mèdica, l’evolució ha estat de 3 a 33 en nou anys. També des de SAP FEPOL indiquen que només fins novembre de 2019 s’han realitzat 426 adaptacions de lloc de treball, de les quals 200 han estat deixar de fer nits. Aquestes xifres també esperonen als sindicats a negocar els “criteris amb Interior que permetin avançar l’edat de jubilació per als membres del cos”. De tota manera, els sindicats es malfien de la voluntat d’acord d’Interior aprofitant el desori dels resultats de les eleccions sindicals.

El passat 16 d’agost, la Inspecció de Treball també va emetre un informe, al que ha tingut accés El Món, amb què resolia que “sembla raonable” que la reducció de l’edat de jubilació hauria de ser aplicable també als Mossos, en “existir òbviament identitat de raó, entre la situació d’aquest cos en relació l’edat de jubilació i els policies que formen l’Ertzaintza i els policies locals”. En aquest sentit, considerava que concedir l’edat de jubilació als altres policies i no als Mossos era “clarament discriminatori i conculcaria l’article 14 de la Constitució. L’inspector Ignacio Fernández, que signa l’informe, assegura que els “supòsits són substancialment iguals, i no concórrer cap diferència rellevant que pogués justificar un tracte desigual”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa