El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Interior prepara una unitat mixta de BRIMO i Informació per a les manifestacions
  • CA

Nou instrument per a la contenció de l’ordre públic. Interior i la prefectura dels Mossos està enllestint la creació d’una “nova unitat específica per a les manifestacions”. Una brigada que tindria com objectiu les detencions i identificacions en calent d’aquelles persones que “violenten les protestes”. Els efectius que l’integrarien provindrien de la Comissaria General d’Informació i de la Brigada Mòbil, els més preparats en els moviments socials i més preparats en ordre públic.

 

“Aquesta unitat ja existia de facto, però ara intentem donar-li una forma definitiva amb uns protocols concrets”, informen a El Món. “El personal d’aquesta unitat específica no estarà adscrit, de moment, sinó quan hi hagi una manifestació en què s’albirin problemes els agents d’informació deixaran el lloc de feina habitual i es posaran a disposició del cap operatiu per al dispositiu concret”, detallen fonts de la Prefectura.  Aquests agents s’immiscuiran dins les protestes per tal d’identificar i detenir al moment els que provoquin danys, atemptin contra l’autoritat o causin aldarulls o estralls.

 

L’objectiu és detectar els “elements que puguin distorsionar una protesta” i els “participants que poden fer esclatar la violència en una manifestació i concentració”. La creació d’aquesta unitat és un dels resultats immediats a “l’auditoria més gran que s’ha fet mai al Departament” que es va engegar just després de les protestes per la sentència del procés. La intenció és ser més eficaç, evitar el deteriorament de les protestes i identificar amb més efectivitat les persones que hagin fet esclatar els aldarulls. “Podran fer 51 i 70 als moment”, comenten fonts de la policia en referència al codi alfanumèric d’identificació o detingut.

 

L’anàl·lisi dels protocols i el resultat de les entrevistes que porta a terme la Divisió d’Avaluació de Serveis (DAS) i la Divisió d’Afers Interns (DAI) han estat claus en la “formalització d’aquesta unitat específica”. D’aquesta manera s’activaran membres d’Informaci, també efectius que provenen  específicament de la Unitat Central d’Informació en Ordre Públic i la Brigada Mòbil per fer efectives les detencions. També s’hi afegiran membres de l’Àrea Central d’Anàlisi que pertanyen a la poderosa Unitat Central d’Analisi d’Estratègies d’Organitzacions.

 

 

Aquesta unitat treballarà frec a frec amb el Grup d’Obtenció i Assegurança de la Prova, el GOAP, encarregat de la captura i gestió de les imatges, i amb el suport d’un nou instrument amb què els Mossos hi dipositen grans esperances, els drons. La policia veu en els aparells de vol no tripulats un mecanisme de treball efectiu i barat per perseguir els elements que provoquen els aldarulls, destrosses o desordres sense posar en risc els efectius policials.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa