Interior acusa als 'radicals' de la intervenció dels Mossos i evita l'autocrítica

El director general de la Policia justifica les intervencions policies amb una professionalitat "envejable"

 

La culpa és dels "radicals". Aquesta és la conclusió del director general de la Policia, Andreu Joan Martínez, de les actuacions de les unitats antiavalots dels Mossos aquest dilluns a les manifestacions de Via Laietana i al Parlament que han despertat una veritable tempesta política. Sense cap autocrítica expressa i evident cap a l'operatiu, Martínez, acompanyat del portaveu uniformat policial, l'inspector Jordi Oliva,  ha assegurat que l'operatiu es va portar a terme amb una professionalitat envejable amb un operatiu "variable" i "modul·lat" per Lleida, Girona i Barcelona.  "En cap cas hi va haver una improvisació", ha remarcat.

 

Pel que fa a la Via Laietana, segons Martínez, es van detectar 'grups de radicals' i "alta concentració de persones immòbil davant Prefectura del Cos Nacional de Policia. "Quan es va esponjar vam detectar grups que alteren el normal funcionament de la manifestació i es va produir la dispersió", ha apuntat.  Sobre la intervenció al Parlament, Martínez ha advertit que els Mossos van constatar "la voluntat d'entrar al Parlament, per part de grups violents, i aleshores prenem la decisió operativa de dispersar i recuperar l'espai". Una decisió "operativa" i "no política", aclarit. De fet, fonts d'Interior recorden que l'operatiu estava raonat per protegir un Parlament sense activitat. Així, si hi haguès hagut activitat parlamentària, el dispotiu hauria estat diferent.

 

De fet, avui s'està celebrant una "reunió operativa de valoració de tot" - que també sospesarà si cal fer autocrítica-i no ha amagat la "preocupació pels esdeveniments dels darrers dies". "A dia d'avui no tenim previst cap canvi en la direcció operativa de les unitats antiavalots", ha insistit.

 

Martínez ha insistit que es va fer una previsió de la seguretat pública per un dia especial con era la commemoració del Primer aniversari de l'1-O. "Estava tot previst per una manifestació pacífica com sempre i respectem el trajecte, però en identificar els radicals i en constatar la voluntat de superar la confrontació i accedir al Parlament és quan dispersem", ha reblat. Ara bé, tot repetint que a les 21.38 els CDR van donar per desconvocada la protesta. Tampoc ha volgut valorar les paraules del president Quim Torra demanant que els CDR apretin.

 

Els Mossos asseguren que s'han obert fins a dues o tres diligències per les accions de Girona i Barcelona, però encara no hi ha cap detenció sense descartar-ne cap. 

 

 

 

 

 

 

Comentaris