El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un informe de la Prefectura dels Mossos ja preveia detenir alcaldes el 21 de setembre
  • CA
L'acta on queda pal·lès que tenien previst detenir alcaldes

L’acta on queda pal·lès que tenien previst detenir alcaldes Quico Sallés

Nou ajut al Major Trapero. Un document incorporat a la causa que se segueix contra la cúpula d’Interior a l’Audiència Nacional torpedina la tesi de la connivència de la Prefectura dels Mossos amb el procés. Una connivència que les defenses han destrossat avui amb l’interrogatori del cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena. Es tracta d’una acta d’una reunió dels màxims comandaments de la policia catalana just l’endemà de l’escorcoll a Economia. Un document trobat per la Guàrdia Civil interceptat gràcies a la intervenció de les comunicacions. En aquesta acta, catalogada d’informació “confidencial”, queda acreditat que els Mossos ja contemplaven no només detenir el Govern, sinó els alcaldes que no anessin a declarar quan fossin cridats pels jutges abans del referèndum.

 

Concretament, el document -al que ha tingut accès El Món- és l’acta de la reunió de seguiment del “dispositiu Àgora”,  l’operatiu policial especial dels Mossos que abastava des del mes d’agost a octubre de 2017. La trobada es va celebrar el 21 de setembre i va durar des de les 11 i 10 i les 12:20 a la Sala Magna del Complex Egara. A més del Major Josep Lluís Trapero i dels dos comissaris superiors, Ferran Lòpez i Joan Carles Molinero, hi van assistir els caps de les regions policials i caps de diverses àrees de la prefectura. En total, 14 comissaris, vuit intendents, un inspector, dos sotsinspectors, la cap jurídica, la de comunicació i i un agent.

 

En aquesta trobada, es va fer un seguiment del Pla Àgora que va servir per incrementar els recursos destinats així com per valorar l’operatiu policial del 20S. També s’hi exposen els acords arribats amb la Fiscalia i la tensió existent a la primera reunió amb el llavors Fiscal en Cap de Catalunya, José Romero de Tejada, i Diego Pérez de los Cobos. Però al final de la reunió, el comissari Xavier Monclús, aleshores cap de la Regió Policial de Ponent, on es va tenir el primer contacte amb una Fiscalia provincial de cara l’1-O, prem el botó d’alerta.

 

Monclús va advertir als comandaments que hi havia “alcaldes d’ERC que han manifestat que no aniran a declarar”. Un avís dels batlles quan va començar tota una ràtzia de citacions per tal d’investigar-los per possible col·laboració en l’organització del referèndum. Segons l’acta, Trapero va explicar que “si finalment arriben ordres de detencions ja es valorarà la forma més adequada de fer-ho”. En aquest sentit, alertava que era “molt important aplicar el mateix criteri en tots els casos”.

 

De fet, Trapero va desmentir en el judici la proposta d’Anna Gabriel, de la CUP, que recollia Josep Maria Jove en la seva moleskine d’acordar un protocol per a les detencions. Una idea que va sorgir de les files independentistes arran de les detencions de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, o el regidor cupaire de Vic, Joan Coma. Tots dos per no personar-se a requeriment judicial per altres qüestions relacionades amb el procés però no amb el referèndum. En questa línia, l’acta reflexa que el comissari David Boneta, llavors cap a la Regió del Camp de Tarragona, va apuntar als seus col·legues que la Fiscalia s’evitaria de “citar a declarar els alcaldes de poblacions amb menys de 5.000 habitants”.

 

Aquest plantejament coincideix de ple amb el testimoni tant de Trapero com del comissari Ferran Lòpez que no només van explicar un pla per detenir el Govern sinó que a més ja s’ho preparaven abans de l’1 d’Octubre.

L'acta dels Mossos de la reunió del 21 de setembre

L’acta dels Mossos de la reunió del 21 de setembre Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa