L'independentisme perd la innocència

L'aparició de Tsunami Democràtic mostra un canvi d'estratègia orientat a una mobilització múltiple, discreta i efectiva

Canvi d'estratègia. L'independentisme ha començat a evitar les fotografies solemnes i les meses de negociació inacabables i s'ha difuminat a través de les xarxes socials, amb una direcció estratègica discreta que fa imprevisible, però efectiva, l'acció dels grups de manifestants, que d'aquesta manera es converteixen, de fet, en activistes. Aquesta jornada històrica en què s'han conegut les llargues condemnes de presó contra els líders polítics i socials, la reacció ha estat mòbil, àgil i descentralitzada. La fotografia del dia ha estat la paralització de l'aeroport del Prat, que ha hagut de suspendre bona part dels vols a causa del bloqueig dels accessos indicat des de Tsunami Democràtic, la nova -i efectiva- eina de mobilització de l'independentisme. Les imatges de Hong Kong no van passar desapercebudes.

Pel que fa a la resposta política i institucional, per una vegada, s'ha transmès de forma unitària dins de les forces que han rebutjat la sentència i les condemnes per sedició i malversació. No hi ha hagut veus discordants i, en principi, les diverses forces sobiranistes encaren la campanya electoral imminent amb una anàlisi coincident del context polític. Tot i així, les eleccions del 10N han projectat una ombra poderosa, que s'ha reflectit en els discursos, a banda i banda de l'espectre polític. Especialment vistosa ha estat la reacció de Ciutadans, gesticulant i presentant-se a si mateixos com els defensors d'una suposada majoria oprimida pels manifestants.

Manifestants davant la policia a l'Aeroport del Prat

Manifestants davant la policia a l'Aeroport del Prat. Jordi Borràs

El govern espanyol ha intentat combinar un discurs de fermesa amb la pastanaga implícita que suposa que els condemnats puguin accedir a permisos i/o el tercer grau penitenciari en un horitzó no gaire llunyà. Pedro Sánchez, des de la Moncloa, ha assumit el desgast internacional que ha patit la imatge del règim polític espanyol amb un discurs en anglès que reivindicava la -segons ell- qualitat de la democràcia espanyola i la separació de poders que això implica. El to, en general, integrava l'expectació i la cautela que suposa aquest canvi d'estratègia de l'independentisme. Mentrestant, la notícia de les condemnes ressonava amb força als mitjans de comunicació internacionals.

 

El fet és que el Tribunal Suprem ha revertit la violència, passant-la de l'actuació policial de l'U d'Octubre als ciutadans que volien exercir el seu dret a vot. Una manipulació que no ha passat per alt als dos milions llargs de votants de fa dos anys, ara convertits, en gran part, en activistes disposats a impedir l'acceptació de les condemnes que reclama el conjunt del règim polític que deriva dels pactes amb el franquisme de finals dels anys setanta.

Càrregues dels Mossos contra els concentrats a l'Aeroport del Prat

Càrregues dels Mossos contra els concentrats a l'Aeroport del Prat Jordi Borràs

 

 

Comentaris (5)
Tsunami Democràtic? Fa 4 mesos
El tsunami és el més opac i poc democràtic que es pugui imaginar. Algú ha votat democràticament a aquests que no donen la cara?. Diuen que darrere estan Puigdemont i Torra, però actuant d'amagat. El pitjor: una legió de descerbrados obeeix ordres a través d'una xarxa social.
Miquel Fa 4 mesos
Com et penses q es va fer la Revolució francesa? Rebent ordres de despatxos ministerials? O assaltant la Bastille ?
Happy Fa 4 mesos
Pero els mossos van carregar no? De psiquiatre
"la pastanaga implícita que suposa que els condemnats puguin accedir a permisos i/o el tercer grau penitenciari en un horitzó no gaire llunyà." Fa 4 mesos
Beato Oriol Pujol, tu dedo nos marca el camino. Derrama tu misericordia sobre tus fieles siervos Rull y Turull y concédeles que pronto puedan hacerte reverencias en libertad como solían, amen. Bendícelos a ellos y a tus demás siervos con un abuelo traficante que mutiplique los panes y los peces y los millones en paraisos fiscales, amen. Concede a los inocentes la República en el improrrogable plazo de dieciocho meses, amen. Y, ya puestos, muéstranos un indepe que no sea irremediablemente
fideli Fa 4 mesos
Tsunami, l'estat Major que en feia falta....
David Fa 4 mesos
Als Mossos els hi paguem el sou nosaltres i són funcionaris gràcies a la Generalitat. La selecció de personal s ha fet fatal i hi ha molt espanyolista a qui se li ha donat porra i pistola. La gestió actual d'en Buch i Torra és horrible. No tenen vergonya. Us imagineu que els Mossos sentíssin el país igual que els bombers?..... Però no.....