El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’independentisme perd la innocència
  • CA

Canvi d’estratègia. L’independentisme ha començat a evitar les fotografies solemnes i les meses de negociació inacabables i s’ha difuminat a través de les xarxes socials, amb una direcció estratègica discreta que fa imprevisible, però efectiva, l’acció dels grups de manifestants, que d’aquesta manera es converteixen, de fet, en activistes. Aquesta jornada històrica en què s’han conegut les llargues condemnes de presó contra els líders polítics i socials, la reacció ha estat mòbil, àgil i descentralitzada. La fotografia del dia ha estat la paralització de l’aeroport del Prat, que ha hagut de suspendre bona part dels vols a causa del bloqueig dels accessos indicat des de Tsunami Democràtic, la nova -i efectiva- eina de mobilització de l’independentisme. Les imatges de Hong Kong no van passar desapercebudes.

Pel que fa a la resposta política i institucional, per una vegada, s’ha transmès de forma unitària dins de les forces que han rebutjat la sentència i les condemnes per sedició i malversació. No hi ha hagut veus discordants i, en principi, les diverses forces sobiranistes encaren la campanya electoral imminent amb una anàlisi coincident del context polític. Tot i així, les eleccions del 10N han projectat una ombra poderosa, que s’ha reflectit en els discursos, a banda i banda de l’espectre polític. Especialment vistosa ha estat la reacció de Ciutadans, gesticulant i presentant-se a si mateixos com els defensors d’una suposada majoria oprimida pels manifestants.

Manifestants davant la policia a l'Aeroport del Prat

Manifestants davant la policia a l’Aeroport del Prat. Jordi Borràs

El govern espanyol ha intentat combinar un discurs de fermesa amb la pastanaga implícita que suposa que els condemnats puguin accedir a permisos i/o el tercer grau penitenciari en un horitzó no gaire llunyà. Pedro Sánchez, des de la Moncloa, ha assumit el desgast internacional que ha patit la imatge del règim polític espanyol amb un discurs en anglès que reivindicava la -segons ell- qualitat de la democràcia espanyola i la separació de poders que això implica. El to, en general, integrava l’expectació i la cautela que suposa aquest canvi d’estratègia de l’independentisme. Mentrestant, la notícia de les condemnes ressonava amb força als mitjans de comunicació internacionals.

El fet és que el Tribunal Suprem ha revertit la violència, passant-la de l’actuació policial de l’U d’Octubre als ciutadans que volien exercir el seu dret a vot. Una manipulació que no ha passat per alt als dos milions llargs de votants de fa dos anys, ara convertits, en gran part, en activistes disposats a impedir l’acceptació de les condemnes que reclama el conjunt del règim polític que deriva dels pactes amb el franquisme de finals dels anys setanta.

Càrregues dels Mossos contra els concentrats a l'Aeroport del Prat

Càrregues dels Mossos contra els concentrats a l’Aeroport del Prat Jordi Borràs

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa