El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’independentisme creix a totes les ciutats de presos i exiliats
  • CA

L’independentisme ha aconseguit un resultat històric en unes eleccions espanyoles. Després de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes de l’1-O, ERC, JxCAT i la CUP han aconseguit 23 escons al Congrés dels Diputats, superant els 22 seients del 28-A i el 39% dels vots, enfilant-se fins el 42,5% dels sufragis. A només dos escons de la majoria absoluta, fixada en 25 seients, el republicanisme s’ha fet encara més fort. El creixement s’ha produït a tot el país, però també en cadascuna de les dotze poblacions que tenen com a veïns algun dels nou presos i preses polítiques o dels set exiliats i exiliades.

[r:1]

Analitzant l’evolució del vot entre les eleccions espanyoles del 28-A i les del 10-N a les dotze ciutats en qüestió, Barcelona (Quim Forn, Antoni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Sànchez), Sant Vicenç dels Horts (Oriol Junqueras), Girona (Carles Puigdemont), Sant Cugat del Vallès (Raül Romeva), Terrassa (Josep Rull i Lluís Puig), Parets del Vallès (Jordi Turull), Xerta (Carme Forcadell), Torroella de Montgrí (Dolors Bassa), Vic (Marta Rovira), Sallent (Anna Gabriel), Vallfogona de Balaguer (Meritxell Serret) i Santa Perpètua de la Mogoda (Jordi Cuixart), en totes es produeix un increment mitjà del 4% del suport a ERC, JxCAT i la CUP –el 28-A es va presentar el Front Republicà per comptes dels cupaires-, i en set de les dotze poblacions, a més, hi ha una clara majoria absoluta independentista.

Els diputats de JxCat Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, asseguts als escons del Congrés dels Diputats

Els diputats de JxCat Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, asseguts als escons del Congrés dels Diputats

De fet, el 28-A a Sant Cugat del Vallès es fregava aquesta majoria amb un 47% del vot independentista, i després de la sentència del Suprem el percentatge ha crescut fins al 50,5% el 10-N. La resta de ciutats on ja hi havia majoria absoluta i s’ha consolidat són Girona (58%), Xerta (66,5%), Sallent (55,3%), Vic (70%), Torroella de Montgrí (65%) i Vallfogona de Balaguer (65,35%).

El percentatge més alt de vot independentista es registra a Vic, ciutat de Marta Rovira, i un dels focus on Ciutadans ha intentat generar més tensió amb diverses visites que tenien per objectiu mostrar als mitjans espanyols el suposat trencament de la convivència i l’assetjament a què es veuria sotmès aquest partit. S’ha passat del 66% al 70% de vot republicà.

A l’altre extrem, Santa Perpètua de la Mogoda, ciutat de Jordi Cuixart, és on es registra el percentatge de vot independentista més baix, un 27,3%, però tot i així són 3,5 punts més que el 28-A. A Sant Vicenç dels Horts, vila d’Oriol Junqueras, s’ha arribat al 29,5% dels vots, mentre que el 28-A es va obtenir un 27%. A Terrassa, població natal de Josep Rull i de Lluís Puig, es passa d’un 31,78% a un 35,6%, i també és remarcable el creixement a Barcelona ciutat, on el 10-N es va obtenir un 40% del suport a formacions independentistes, 3,5 punts més que el 28-A.

Puig, Puigdemont, Comín i Ponsatí (ACN)

Puig, Puigdemont i Comin (ACN)

A Girona s’ha passat del 55% dels vots al 58%, a Xerta, del ja notable 62% al 66,5%, a Sallent s’arriba al 55,35% -el 28-A el suport a l’independentisme va ser del 51,3%-, a Vallfogona de Balaguer es passa del 62% al 65,35%, a Torroella de Montgrí el salt és del 61,2% al 65% i, finalment, a Parets del Vallès el 10-N han votat independentisme el 36% dels votats, mentre que fa set mesos el percentatge era del 32,5%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa