L’independentisme creix a totes les ciutats de presos i exiliats

Entre el 28-A i el 10-N el suport a sigles republicanes augmenta una mitjana del 4%, i en set de les dotze ciutats implicades sumen majoria absoluta

L’independentisme ha aconseguit un resultat històric en unes eleccions espanyoles. Després de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes de l’1-O, ERC, JxCAT i la CUP han aconseguit 23 escons al Congrés dels Diputats, superant els 22 seients del 28-A i el 39% dels vots, enfilant-se fins el 42,5% dels sufragis. A només dos escons de la majoria absoluta, fixada en 25 seients, el republicanisme s’ha fet encara més fort. El creixement s’ha produït a tot el país, però també en cadascuna de les dotze poblacions que tenen com a veïns algun dels nou presos i preses polítiques o dels set exiliats i exiliades.

Més info: La sentència impulsa l’independentisme

Analitzant l’evolució del vot entre les eleccions espanyoles del 28-A i les del 10-N a les dotze ciutats en qüestió, Barcelona (Quim Forn, Antoni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Sànchez), Sant Vicenç dels Horts (Oriol Junqueras), Girona (Carles Puigdemont), Sant Cugat del Vallès (Raül Romeva), Terrassa (Josep Rull i Lluís Puig), Parets del Vallès (Jordi Turull), Xerta (Carme Forcadell), Torroella de Montgrí (Dolors Bassa), Vic (Marta Rovira), Sallent (Anna Gabriel), Vallfogona de Balaguer (Meritxell Serret) i Santa Perpètua de la Mogoda (Jordi Cuixart), en totes es produeix un increment mitjà del 4% del suport a ERC, JxCAT i la CUP –el 28-A es va presentar el Front Republicà per comptes dels cupaires-, i en set de les dotze poblacions, a més, hi ha una clara majoria absoluta independentista.

Els diputats de JxCat Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, asseguts als escons del Congrés dels Diputats

Els diputats de JxCat Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, asseguts als escons del Congrés dels Diputats

De fet, el 28-A a Sant Cugat del Vallès es fregava aquesta majoria amb un 47% del vot independentista, i després de la sentència del Suprem el percentatge ha crescut fins al 50,5% el 10-N. La resta de ciutats on ja hi havia majoria absoluta i s’ha consolidat són Girona (58%), Xerta (66,5%), Sallent (55,3%), Vic (70%), Torroella de Montgrí (65%) i Vallfogona de Balaguer (65,35%).

El percentatge més alt de vot independentista es registra a Vic, ciutat de Marta Rovira, i un dels focus on Ciutadans ha intentat generar més tensió amb diverses visites que tenien per objectiu mostrar als mitjans espanyols el suposat trencament de la convivència i l’assetjament a què es veuria sotmès aquest partit. S’ha passat del 66% al 70% de vot republicà.

 

A l’altre extrem, Santa Perpètua de la Mogoda, ciutat de Jordi Cuixart, és on es registra el percentatge de vot independentista més baix, un 27,3%, però tot i així són 3,5 punts més que el 28-A. A Sant Vicenç dels Horts, vila d’Oriol Junqueras, s’ha arribat al 29,5% dels vots, mentre que el 28-A es va obtenir un 27%. A Terrassa, població natal de Josep Rull i de Lluís Puig, es passa d’un 31,78% a un 35,6%, i també és remarcable el creixement a Barcelona ciutat, on el 10-N es va obtenir un 40% del suport a formacions independentistes, 3,5 punts més que el 28-A.

Puig, Puigdemont, Comín i Ponsatí (ACN)

Puig, Puigdemont i Comin (ACN)

A Girona s’ha passat del 55% dels vots al 58%, a Xerta, del ja notable 62% al 66,5%, a Sallent s’arriba al 55,35% -el 28-A el suport a l’independentisme va ser del 51,3%-, a Vallfogona de Balaguer es passa del 62% al 65,35%, a Torroella de Montgrí el salt és del 61,2% al 65% i, finalment, a Parets del Vallès el 10-N han votat independentisme el 36% dels votats, mentre que fa set mesos el percentatge era del 32,5%.

 

Comentaris