El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’independentisme comença a refer ponts al Parlament
  • CA

Després de setmanes de tensió entre ERC i JxCAT, i que el president Torra hagi anunciat que la legislatura estava esgotada per les desavinences entre els socis, la sessió de control al Govern, aquesta vegada amb el president Torra desposseït del seu escó, ha servit per alleugerir la pressió i per començar a refer els ponts entre l’independentisme institucional.

El president del grup parlamentari republicà, Sergi Sabrià, ha fet una crida al president Torra: “Aparquem les diputes, no ens encallem en debats estèrils, prou retrets entre nosaltres, sumem i deixem de dividir. President, hem d’estar forts i treballar junts”. Sabrià ha assegurat que ERC està disposada a “assumir el desgast que correspongui”, perquè “ens són igual els vots, és el moment de la mirada llarga, de coordinar-nos, de sumar estratègies, perquè això ens fa més forts a l’hora d’aconseguir l’objectiu, que és la independència. I voldria pensar, i n’estic segur, president, que aquest objectiu és compartit”.

En el torn de resposta, Torra ha assegurat que “nosaltres afrontem el procés de negociació amb l’Estat sobre el principi de la responsabilitat, la força de la unitat i el respecte a les decisions que pren aquet Parlament. Però el diàleg en si mateix no té sentit, té sentit si té un objectiu, si no, podríem banalitzar la paraula. Necessitem objectius i garanties perquè aquest diàleg pugui produir fruits”, ha dit el president.

Torra ha fet una concreció que d’alguna manera insisteix en la necessitat d’un mediador malgrat que ERC no el considera imprescindible: “Atès el greu conflicte polític, m’agrada més parlar de procés de negociació. Li puc traslladar el consens que existeix en el Govern d’una mesa de negociació per abordar l’arrel del conflicte polític i la fi de la repressió, i una comissió bilateral que tracti tos els temes de gestió. Però jo traslladaré la necessitat d’un mediador internacional, i si no hi és, serà el Parlament qui haurà de pronunciar-se”.

En el torn de preguntes, el diputat de JxCAT Albert Batet ha recordat que Pedro Sánchez “va ser còmplice necessari del 155 i de Rajoy, i ara diu que vol reprendre la via del diàleg, malgrat que tots sabem que ho fa més per necessitat que per voluntat”. Batet ha afegit que per resoldre el conflicte amb l’Estat “cal una solució política, que és el dret d’autodeterminació. Per nosaltres no quedarà, quan es parla de diàleg i negociació sempre hi som”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa