El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iñaki Urdangarín obté el segon grau penitenciari
  • CA

 

L’exduc de Palma, Iñaki Urdangarín, ha obtingut el segon grau penitenciari a la presó de Brieva (Àvila). El marit de la infanta Cristina va ingressar en aquest centre penitenciari de dones el 18 de juny i compleix condemna completament sol en el mòdul reservat per a homes. La junta de tractament de la presó tenia un termini màxim de dos mesos per classificar Urdangarín i ha decidit atorgar-li el segon grau. Fonts d’Institucions Penitenciaries comenten que és el grau més comú entre els presos. A més, afirmen que el segon grau permet demanar permisos ordinaris un cop s’ha complert una quarta part de la condemna. El Tribunal Suprem l’ha condemnat a 5 anys i 10 mesos de presó per malversació, prevaricació, frau a l’administració, dos delictes fiscals i tràfic d’influències. Per tant, no podrà demanar permisos ordinaris fins a desembre de 2019.

 

L’exduc de Palma, Iñaki Urdangarin, va ingressar el passat 18 de juny a la presó i va escollir el centre penitenciari de Brieva, a Àvila, per complir els 5 anys i 10 mesos de condemna pel cas Nóos.

 

Urdangarín, a l’igual que qualsevol persona amb una ordre d’ingrés voluntari a presó, podia escollir qualsevol centre penitenciari de l’Estat. L’exduc de Palma es va decantar pel de Brieva, a Ávila (Castella i Lleó). És un centre de dones, amb 162 ordinàries i 18 cel·les complementàries, però també disposa d’un mòdul per homes, on compleix condemna completament sol. A més, no es pot relacionar amb les internes perquè la llei penitenciaria així ho recull. Per tant, a banda de les visites reglamentàries, només té relació amb els funcionaris de vigilància i tractament.

 

L’últim home que hi ha estat complint condemna ha estat Luis Roldan, que va ser empresonat des del febrer del 1995 fins el 2005, quan l’Audiència de Madrid el va deixar en llibertat en un règim entre segon i tercer grau.

 

El centre va ser construït el 1989 a la carretera de Vicolozano i al terme municipal d’aquest poble, de només 98 habitants. La presó es troba a només deu minuts en cotxe de la capital de província, Àvila, una ciutat de poc més de 58.000 habitants, i a 47 minuts de Segovia. La presó està també a 120 quilòmetres de Madrid, cosa que suposa un viatge, per autopista, de 1 hora i 20 minuts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa