El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Imputat l’exdirector de l’Agència Catalana de Consum per irregularitats en un concurs públic
  • CA

 

El Jutjat d’Instrucció número 8 de Barcelona ha imputat l’exdirector de l’Agència Catalana de Consum (ACC) Alfons Conesa per presumptes irregularitats en un concurs públic. Conesa va intervenir, suposadament, en l’adjudicació d’un servei d’assessorament a un despatx d’advocats vinculat al seu fill, Alfons Conesa Pagès. L’alt càrrec, nomenat el 2011, va declarar el passat 4 d’octubre com a investigat davant del jutge pels delictes de prevaricació, falsedat documental i revelació d’informació privilegiada, i treballadors de Consum van declarar com a testimonis. 

 

Segons ha publicat aquest dimarts ‘El País’ i han confirmat fons judicials, arran de l’escàndol de les participacions preferents, Consum va decidir encarregar a una empresa externa un servei per analitzar i avaluar les reclamacions dels usuaris de banca relacionades amb les preferents. L’ACC va obrir un procediment negociat i va guanyar el despatx barceloní AGM Abogados per 60.000 euros més IVA. Un dels fills de l’exdirector de Consum, del mateix nom, mantenia llavors vincles amb el despatx, tot i que ara ja no hi treballa.

 

El sindicat CCOO va detectar irregularitats en el procés com que un mes i mig abans de l’adjudicació, el febrer del 2013, AGM ja estava treballant en el projecte i havia ofert, al portal Infojobs, una vintena de llocs de treball. La denúncia va ser remesa a l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). L’organisme va remetre les seves conclusions a la fiscalia que, alhora, va iniciar una investigació i va concloure, l’estiu passat, que existien indicis de delicte. La fiscalia només va denunciar Conesa davant el jutge, en concloure que el despatx i els advocats –contra els quals també es dirigia la denúncia inicial– no havien comès cap delicte.

D’altra banda, l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) va comunicar fa uns dies l’obertura d’un expedient sancionador contra el bufet i contra tres persones, entre elles el fill de l’exdirector de l’Agència. Després d’una inspecció realitzada el juny passat, l’ACCO creu que “existeixen indicis” que els implicats “s’haurien, presumptament, coordinat en la presentació d’ofertes” per aconseguir l’adjudicació del servei d’assessorament sobre preferents. El seu objectiu va ser, assenyala l’agència, “alterar el resultat” del concurs.

 

Aquesta conducta, afegeix, “podria ser constitutiva d’una infracció” per “presumptes pràctiques restrictives de la competència” que estan prohibides per la Llei de Defensa de la Competència. L’ACCO matisa que la incoació de l’expedient “no prejutja la resolució final”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa