El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Impulsen una recollida de signatures per forçar una Comissió d’Investigació del 17A
  • CA

El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 4 de l’Audiencia Nacional, José Luis Calama, té pràcticament enllestida la instrucció dels atemptats del 17A a Catalunya. De fet, el 31 de gener venç el termini de 18 mesos d’instrucció per a causes complexes i abans de complir els tres anys de presó preventiva dels tres acusats. Amb aquesta data, esperen que només a falta d’una diligència ja puguin elevar el sumari a la Sala. A tot això, el Congrés que enceta nova legislatura manté la negativa a obrir una comissió d’investigació per depurar possibles responsabilitats polítiques.

 

En aquest marc, una de les víctimes que més s’ha bellugat per aclarir les circumstàncies del cas i la connexió entre el cervell dels atemptats, Abdelbaky el Satti i el CNI, ha decidit passar a l’ofensiva. Javier Martínez, pare d’en Xavi, el nen de Rubí, mort a l’atemptat de les Rambles, ha explicat a El Món que ha encetat els tràmits per recollir signatures a fi i efecte de reclamar l’obertura d’una Comissió d’Investigació al Congrés de Diputats.

 

Aquesta petició hauria d’assolir mig milió de signatures a tot l’Estat. Martínez entèn que la iniciativa és necessària, fins i tot, socialment, per entendre millor què va passar i què va fallar aquell 17A. De fet, cal recordar que només hi ha tres processats i no com coautors dels atemptats. Per això, les responsabilitats polítiques s’haurien d’assumir al Congrés que té el poder suficient i és una àgora prou transparent com per dur-la a terme. En aquest sentit, recorden la feina feta per la Comissió oberta al Parlament tot i el boicot de gran part dels responsables de la política de seguretat i intel·ligència de l’Estat.

 

Per altra banda, en Javier Martínez, també obrirà un compte de micromecenatge  per afrontar les despeses del judici que està previst començar el 2020.  En aquest sentit cal recordar que les acusacions que es van oposar a l’ordre de processament perquè entenen que haurien de ser processats com a cooperadors en delictes d’assassinat consumat i en grau de temptativa i no només per col·laboració i integració en organització terrorista, hi poden tornar. Una petició que podrien repetir en arribar a la Sala. Si aquesta ho acceptés el cas tornaria a la instrucció, decisió que alentiria encara més el procés.

 

 

 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa