El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iglesias recorda a Sánchez que s’ha acabat l’època dels executius “monocolors”
  • CA

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha llançat un missatge al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, on ha insistit en la necessitat de formar una coalició de govern la pròxima legislatura. Iglesias ha recordat a Sánchez que “s’ha acabat l’època dels governs monocolors” i els acords en base a blocs programàtics “es convertiran en realitat”. També ha apuntat que “malgrat que a alguna sectors del PSOE els encantaria tenir l’opció d’arribar a un acord amb Cs o qualsevol altra de les formacions polítiques de la dreta, això no és possible”. “Al nostre país els ciutadans han votat assenyalant un camí molt clar, i nosaltres hem nascut per governar”, ha conclòs.

Iglesias ha fet aquestes manifestacions durant la presentació d’un esmorzar informatiu de la candidata de Podem a la Comunitat de Madrid, Isa Serra. La seva referència a la conformació del govern arriba després de la ronda de contactes que Sánchez va mantenir amb ell i amb els líder del PP i Cs la setmana passada. El líder de Podem i el secretari general del PSOE no van tancar una entesa respecte a la confirmació de govern i només es van posar d’acord “en posar-se d’acord”, segons les paraules del propi Iglesias. 

Podem insisteix en la necessitat de crear un govern de coalició, mentre que el PSOE aspira a governar en solitari amb la incorporació d’experts independents. Tot plegat es decidirà després de les eleccions del 26 de maig, segons han repetit els últims dies fonts de La Moncloa. Aquest dilluns, Iglesias ha recordat que en els últims dies “hem escoltat a Ana Patrícia Botín, alguns bancs o la CEOE dir que preferirien un govern del PSOE amb Cs o un govern on Podem no fos present”, però “hi ha una certa autonomia de la política que fa que la realitat del nostre país sigui que s’han configurat dos blocs de govern”. 

“A Espanya s’han acabat l’època dels governs monocolors i els acords en base a blocs programàtics es convertiran en realitat”, ha advertit. En aquest sentit ha recordat que en la mesura que el bipartidisme s’ha extingit “Espanya ha de ser una alternativa al model italià i un punt de referència a la UE que plantegi que la recuperació dels drets socials i la protecció de les institucions de l’estat del benestar són una garantia de l’augment de la capacitat de consum dels sectors treballadors i les majories socials que són condició de possibilitat d’èxit empresarial”. 

També ha recordat que caldrà un acord per foragitar el PP de la Comunitat de Madrid, que és “un dels grans bastions de resistència del poder polític del PP al nostre país”. Un poder, ha dit, que “té el seu origen en una operació corrupta”, en referència a “la compra de Tamayo i Sáez”, dos diputats socialistes que es van abstenir i van impedir la investidura de Simancas el 2003. Segons Iglesias, fins ara el poder a Madrid s’ha basat en “l’espoli del que és púbic” per part d’empresaris pròxims al PP que “desconeixen què és l’esforç”. “Aquesta és la raó per la que el PP ataca Isabel Serra”, ha dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa