El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iglesias es queda sol en la defensa d’una solució política per a Catalunya
  • CA

El debat electoral a cinc que s’ha produït aquest dilluns al vespre -i que s’ha allargat fins a la matinada- ha estat del tot clarificador pel que fa a Catalunya. El líder d’Unidas Podemos, Pablo Iglesias, ha estat l’únic dels candidats que s’ha mostrat conciliador i que ha advocat clarament per una solució política i dialogada. “El tema de Catalunya només es pot resoldre amb diàleg, sentit comú i mà esquerra”, ha dit contundent. Però s’ha quedat sol i no ha trobat el suport ni de Pedro Sánchez (PSOE), ni de Pablo Casado (PP), ni d’Albert Rivera (Cs), ni, per suposat, de Santiago Abascal (VOX).

Mentre Iglesias proposava una taula de partits per “apostar pel diàleg” i demanava que per arribar a una solució “tothom renunciï a la seva posició inicial”, Sánchez feia tres anuncis contundents: tipificar com a delicte la convocatòria il·legal de referèndums, implantar una nova assignatura escolar sobre valors constitucionals i una reforma de la Llei General de la Comunicació Audiovisual. Així, Sánchez ha deixat molt clar, i ho ha dit explícitament, que té “discrepàncies” amb Iglesias sobre Catalunya: “Ell defensa un referèndum d’autodeterminació, i també que hi ha presos polítics”. I ha tornat a insistir en els seus tres mantres: “Unitat, proporcionalitat i fermesa democràtica”.

Per la seva banda, Casado ha tornat a dirigir-se a Sánchez per deixar-li clar que el fa “responsable” de que a Catalunya “es pugui votar amb llibertat el proper 10-N”. També ha insistit en l’aplicació de la Llei de Seguretat Nacional i ha conclòs assegurant que el PP “sap com aplicar la llei i tornar a la prosperitat”. Qui ha sorprès més, d’entrada, ha estat el líder de Cs, Albert Rivera, que ha parlat amb una llamborda dels carrers de Barcelona a la mà, i ha demanat aplicar l’article 155 de la Constitució i cessar el president de la Generalitat, Quim Torra.

El líder de VOX, Santiago Abascal, ha estat, com era previsible, el més dur en relació a Catalunya, i ha dit que “s’ha realitzat un cop d’Estat permanent, que ha destruït les llibertats”. Per això, ha afirmat que el primer que faria el seu partit després del 10-N seria “impulsar la suspensió de l’autonomia, il·legalitzar els partits colpistes i que Torra sigui detingut i posat a disposició judicial amb una querella per rebel·lió de l’Advocacia de l’Estat”.

A banda de Catalunya, s’ha parlat de molts altres temes durant el debat, que s’ha dividit en cinc blocs de 25 minuts cadascun: el de la cohesió d’Espanya, l’economia, la política social i igualtat, la qualitat democràtica i la política internacional. La novetat del debat ha estat el líder de VOX, Santiago Abascal, ja que els altres candidats ja van participar en els dos debats que es van fer durant la campanya electoral per les eleccions del 28 d’abril. I tot i que més de la meitat de l’electorat són dones, els cinc candidats que han participat en el debat eren homes. Tots ells han escollit corbata per presentar-se al debat, excepte Abascal, que no en portava.

Pedro Sánchez, sensació de victòria

 

 

El líder del PSOE, Pedro Sánchez

El líder del PSOE, Pedro Sánchez

El debat electoral ha estat marcat pels anuncis que ha fet Pedro Sánchez, com el de tornar a tipificar com a delicte la convocatòria il·legal de referèndums, el de la creació d’una vicepresidència d’economia amb Nadia Calviño o el de realitzar els canvis legals per dissoldre la Fundación Nacional Francisco Franco (FNFF). I es que el candidat socialista s’ha sentit en tot moment guanyador de les eleccions i president del proper govern d’Espanya, i s’ha permès el luxe de no agafar en cap la moment la mà estesa de Pablo Iglesias. A més, ha cridat a la participació massiva per acabar amb el bloqueig i ha demanat als altres candidats que si després del 10-N no s’acorda un govern, es permeti governar a la llista més votada.

Pablo Casado, contra un únic rival

 

 

El líder del PP, Pablo Casado

El líder del PP, Pablo Casado

El candidat popular, Pablo Casado, ha tingut molt clar durant tot el debat qui era el seu únic rival: Pedro Sánchez. De fet, ha arribat a dir que “el que tenim el proper 10-N és un referèndum sobre Sánchez”. I fins i tot s’ha dirigit a Albert Rivera, de Ciutadans, quan l’atacava: “Senyor Rivera, “no s’equivoqui d’adversari”, li ha etzibat. “Qui no vulgui que Sánchez segueixi a la Moncloa sap que l’única alternativa de canvi l’encarna el PP”, ha conclòs el líder dels populars.

Pablo Iglesias, entregat amb el PSOE

 

 

El líder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias

El líder d’Unidas Podemos, Pablo Iglesias

El líder d’Unidas Podemos, Pablo Iglesias, no s’ha mogut ni un mil·límetre del posicionament que el seu partit porta defensant fa setmanes: el govern de coalició amb el PSOE. “A Espanya no hi haurà majories absolutes de ningú, perquè s’ha acabat el bipartidisme. I els votants d’esquerres volen que Unidas Podemos i el PSOE es posin d’acord per fer un govern de coalició”, ha assegurat. Tant és així, que Iglesias ha estès durant diverses vegades durant el debat la mà a Pedro Sánchez, que no ha volgut agafar el guant en cap moment.

Rivera, de capa caiguda

 

 

El líder de Cs, Albert Rivera

El líder de Cs, Albert Rivera

Al líder de Ciutadans, Albert Rivera, és al que s’ha vist més descol·locat durant el debat. Sense saber ben bé a qui dirigir-se i contra qui confrontar-se, Rivera ha demanat “que ens posem d’acord en el que ens uneix, i no en el que ens separa”, i ha afegit que qui ha de dormir tranquil és la societat i no els dirigents polítics, en al·lusió a les declaracions de Sánchez, qui va dir que no dormiria tranquil amb membres d’Unidas Podemos en el Consell de Ministres. A més, ha promès que si arriba a la presidència, posarà “el país en marxa en un mes”, i si li toca estar en l’oposició, s’ha compromès a desbloquejar el país per a parlar “de les reformes necessàries, de la unitat d’Espanya i del futur”. Però a Rivera se l’ha vist cohibit per les darreres enquestes, que donen una pèrdua considerable d’escons a Ciutadans.

Abascal, previsible

 

 

El líder de VOX, Santiago Abascal

El líder de VOX, Santiago Abascal

El líder de VOX, Santiago Abascal, no ha sorprès. Les seves primeres paraules durant el debat han estat per Catalunya, per demanar que les eleccions del proper diumenge “se celebrin amb llibertat”. Però no només en això ha estat poc sorprenent, Abascal ha criminalitzat els migrants i també ha carregat contra les polítiques contra la violència masclista. El líder del partit d’ultradreta ha anat contra tots, sense buscar aliances amb cap dels altres candidats, i ha denunciat que “tots els partits han mostrat la seva voluntat d’arribar a acords amb el PSOE”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa