Iglesias es mostra "optimista" però recorda que la investidura no està resolta

El líder de Podem justifica l'abstenció al decret de seguretat digital pel compromís del PSOE d'introduir control judicial a les actuacions

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha recordat aquest dijous en declaracions al Congrés dels Diputats que la investidura de Pedro Sánchez "no està resolta" i que tan el PSOE –"que és qui té el lideratge" de les negociacions- com Podem hauran de "treballar" des de "l'empatia i la capacitat de diàleg" per aconseguir els suports per la via dels vots i les abstencions necessàries. A poques hores de la reunió de les delegacions del PSOE i ERC d'aquesta tarda, Iglesias s'ha mostrat "optimista" sobre el resultat final de les converses, però ha apuntat també que el procés "no serà fàcil". "Caldrà treballar, esforçar-se i mantenir converses amb discreció", ha dit.

Iglesias ha comparegut en una breu roda de premsa després de fer els tràmits de l'acta de diputat on ha insistit que cal fer passos amb "mà esquerra" per sumar les abstencions dels republicans a la investidura. Malgrat les preguntes en aquesta direcció, el líder de Podem ha evitat donat cap pista sobre la composició del govern de coalició, que es coneixerà "amb detall" després de la investidura, "però no abans". "Entenc que les especulacions són legítimes i vostè ha de fer la seva feina, però la meva és discreció perquè les coses surtin be", ha apuntat davant la insistència de les preguntes.

Espera que hi hagi govern abans de Nadal

Respecte a la data de la investidura, ha apuntat que serà la presidenta o president del Congrés qui l'haurà de fixar després de la ronda de consultes del rei Felip VI, que preveu llarga pel nombre de formacions amb representació parlamentària. En tot cas s'ha mostrat esperançat que per Nadal "els espanyols puguin sopar amb un govern" constituït.

Justifica l'abstenció al decret

Iglesias ha justificat l'abstenció dels diputats de Podem al decret de seguretat digital impulsat pel govern espanyol, que entre altres permet que l'Estat talli les comunicacions o pàgines web adduint raons de seguretat ciutadana. "El decret no ens agradava, però vam ser lleials", ha apuntat Iglesias, que ha recordat que la seva formació va plantejar al PSOE la possibilitat que no el sotmetés a votació a la Diputació Permanent d'aquest dimecres.

El decret va prosperar amb els vots del PSOE, PP i Cs i amb l'abstenció de Podem, que segons ha apuntat a canvi va obtenir el compromís de l'executiu en funcions d'introduir-hi modificacions per garantir el control judicial de qualsevol acte administratiu que pugui afectar a drets ciutadans. "Vam ser pragmàtics, sensats i vam mostrar el nostre compromís amb els drets i llibertats", ha dit.

 
 

Comentaris