El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iglesias fa un pas enrere i posa contra les cordes el PSOE
  • CA

Via lliure per a Pedro Sánchez. El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha fet un pas enrere i ha comunicat que renuncia a formar part de l’executiu del PSOE, i que accepta que altres membres de la seva formació facin un govern de coalició liderat pels socialistes. Iglesias ha fet pública la seva decisió de renunciar a ser número dos de La Moncloa tot i que les bases del partit van votar (un 70%) perquè fos un govern de coailció sense vetos. Iglesias ho ha fet públic en un twit i un vídeo que ha penjat a les xarxes on apunta que després de reflexionar-ho entén que ell no ha de ser “l’excusa” perquè no hi hagi un govern de coalició d’esquerres. “Estar o no al Consell de Ministres no serà un problema sempre que no hi hagi més vetos i la presència d’Unides Podem al govern sigui proporcional als vots”, apunta.

La decisió del líder de Podem acosta la possibilitat d’un acord entre les dues formacions abans de dijous, quan es produirà la segona votació d’investidura de Pedro Sánchez, on el candidat ha d’obtenir més ‘si’ que ‘no’. El president espanyol havia rebutjat explícitament la seva presència al Consell de Ministres però en les últimes hores, però –tal com han apuntat la portaveu de Podem al Congrés, Adriana Lastra, i la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá- aquest divendres ha obert la porta a la possibilitat de participació de la resta de membres de la cúpula de Podem a l’executiu. 

“El PSOE diu que l’únic escull sóc jo. He estat reflexionant aquests dies i no seré l’excusa perquè el PSOE eviti aquest govern de coalició”, afirmat Iglesias en un vídeo on compareix davant una fotografia de la Puerta del Sol plena de gom a gom durant el 15-M. Segons el líder de Podem, la seva presència o no al Consell de Ministres “no serà un problema sempre que el PSOE assumeixi que no hi pot haver més vetos i que la presència d’Unides Podem al govern ha de ser proporcional als vots i que la proposta, lògicament, la farà Unides Podem”. 

Iglesias ja ha traslladat aquesta renúncia a Sánchez aquest divendres i segons explica ell mateix ha demanat també al secretari d’Acció Política, Pablo Echenique, que “traslladi al PSOE la nostra voluntat de negociar ja un acord integral de programa i equips per tirar endavant la investidura la setmana que ve”. L’equip de Pedro Sánchez haurà de concretar ara si accepta aquesta fórmula o bé si fa marxa enrere i endureix de nou els requisits dels perfils que ha anat establint per a la designació de ministres de l’entorn de Podem, que han passat de ser perfils “tècnics” a “qualificats” en les últimes hores. 
 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa