El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iglesias i Escrivá neguen cap efecte “crida” a la immigració de l’Ingrés Mínim
  • CA

El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, i el ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, han definit aquest dilluns la Renda Mínima Vital com una fita “històrica” que “dignifica” la democràcia espanyola, i han criticat l’oposició del Vox i la CEOE a la mesura. Iglesias ha recordat que és “inevitable” recordar que el líder de Vox, Santiago Abascal, s’oposa al que anomena “pagueta” quan “va estar cobrant un souàs d’Esperanza Aguirre”. També ha respost a la CEOE que els diners no aniran “a Suïssa” sinó que revertiran en un major consum. Escrivá ha rebatut les alertes de Vox respecte a l’”efecte crida”, tot recordant que les persones en situació irregular no poden tenir accés a les ajudes fruit de la Llei d’estrangeria.

Malgrat les diferències que han mantingut fins a la seva aprovació al Consell de Ministres, tots dos s’han mostrat satisfets en una entrevista conjunta a Onda Cero. Iglesias ha expressat el seu “orgull” per posar en marxa una mesura que segons Escrivá ha estat “un repte” i ho serà també per la Seguretat Social.

Segons ha apuntat l’Ingrés Mínim Vital es podrà sol·licitar per tots els canals de l’administració i com que arribarà a un nombre elevat de ciutadans deixarà “espai” a la resta d’administracions perquè destinin els seus recursos a col·lectius que no tenen dret a la Seguretat Social, com immigrants irregulars. “Crec que aquesta mesura és positiva des de tots els punts de vista”.

Escrivá ha negat de manera taxativa que l’Ingrés Mínim pugui provocar un efecte “crida” a immigrants irregulars, com diu Vox, perquè aquests no hi podran accedir. També ha recomanat a la CEOE que “parlin” amb els seus homòlegs europeus on ja funciona la mesura. Iglesias també ja rebatut les crítiques de la CEOE: “Si no volen posar l’accent en la justícia social” han de tenir en compte que “aquests 462 euros no van a comptes a Suïssa, ni a un banc, sinó que va immediatament al consum, i per tant contribueix que els empresaris i autònoms segueixin facturant”.

 

Euskadi i Navarra sí, Catalunya de moment no

Escrivá ha tornat a justificar que el País Basc i Navarra gestionin ara l’Ingrés Mínim Vital però per ara no ho facin per ara Catalunya i la resta de territoris. “Ens vam adonar que era més eficaç i ràpid que ho fessin ells (Euskadi i Navarra) pel règim foral, però això no passa a la resta de les CCAA, on tothom entén que cal ser el més ràpid i eficaç possible per arribar a tothom”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa