El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iglesias: “Catalunya va tenir el seu Estatut abans que Espanya la seva Constitució”
  • CA

 

El candidat de Podemos a la presidència del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha recordat avui durant la seva exposició prèvia a la votació de la moció de censura a Mariano Rajoy, que “el que està passant a Catalunya en els darrers anys evidència la nul·la voluntat de l’Estat per negociar”. Per Iglesias és una qüestió de “legalitat i legitimitat”. El líder de Podemos assegura que “cap demòcrata hauria de tenir por a la democràcia” i tot i que “volem convèncer als catalans que es quedin, no els volem imposar res per què les imposicions són incompatibles amb la democràcia”.

 

Iglesias ha advertit al PP que “si intenta tapar la seva corrupció contra Catalunya, al més estil reaccionari ens tindrà enfront, i espero que al PSOE també”. El candidat ha afirmat que “mai han entès Espanya” i els acusa d’haver tingut sempre “una visió estreta” de l’Estat, a la vegada que advoca per tal que “només una visió d’Espanya com a país de països farà viable un destí compartit”. Segons Iglesias, “si algun cop Catalunya se’n va, no serà per culpa del senyor Tardà, serà per culpa seva i dels seus aliats, que cada cop estan més allunyats de la societat catalana”.

 

  

  

Pablo Iglesias ha carregat contra la dreta espanyola per què “per vostès Espanya sempre ha estat un règim monàrquic, encara en democràcia”, ja que “els reaccionaris sempre han entès Espanya com una monarquia i una dictadura, lluny de veure’n la riquesa plurinacional”. A més, afirma que “per vosaltres és inacceptable associar la paraula nació a quelcom que no sigui Espanya” i ha recordat que “Catalunya va tenir el seu Estatut abans que Espanya la seva constitució”.

 

 

Per Podemos, “abordar la plurinacionalitat és una tasca d’Estat, de la direcció de l’Estat, més enllà de programes de govern. És un dels problemes més grans que ha tingut Espanya d’ençà de la seva formació”. Segons Pablo Iglesias, l’estabilitat del règim a Espanya es va trencar pel 15-M i per l’obertura del procés independentista a Catalunya”. 

 

El líder de Podemos també ha demanat la celebració d’un referèndum “amb garanties” i que la constitució reconegui la plurinacionalitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa