ICV no descarta un pacte d'esquerres a Barcelona encara que el PSC no guanyi

"En cap cas pot ser un pacte de continuisme", ha explicat.

La precampanya d'ICV-EUiA de Barcelona per les municipals ha començat. I el seu candidat, Ricard Gomà, té molt clar quin és el missatge que volen donar. L'ecosocialista ha explicat que té la intenció de fer créixer la formació i recollir vot de desencantats de PSC i ERC així com de l'abstencionisme. Gomà també ha parlat de possibles pactes postelectorals i, en aquest àmbit, no descarta poder formar un pacte de progrés tot i que el PSC no sigui la força més votada. Malgrat això, alerta als socialistes que, de repetir-se l'acord, les condicions que imposarien des d'ICV serien diferents a les de 2007. "En cap cas pot ser un pacte de continuisme", ha sentenciat.

Ricard Gomà afronta les properes eleccions de maig per primer cop com a cap de llista. Però això no li impedeix mostrar-se segur dels seus plantejaments i saber quins són els plans dels ecosocialistes per la campanya i pels possibles pactes poselectorals. I és que Gomà aposta decididament per seguir governant Barcelona 'des de l'esquerra plural', és a dir, amb un acord entre forces progressistes. Tot i això, el candidat d'ICV reconeix que si el PSC no guanya les eleccions serà "complicat fer un pacte contra la força política que guanyi". Amb tot, l'ecosocialista ressalta que "no és impossible" perquè "no estem en un sistema presidencialista, i per tant la suma i articulació d'una majoria plural d'esquerres, per què no, ha de ser possible a partir del 22 de maig a Barcelona".

Des d'aquest punt de vista, Gomà contempla la possibilitat de reeditar un acord amb PSC i potser amb altres forces d'esquerres. Però l'ecosocialista ha volgut avisar que si es repeteix, les condicions no són les mateixes. "Un hipotètic nou govern d'esquerres no pot ser en cap cas de continuisme. I no perquè fem una valoració negativa de l'actual govern, sinó perquè hem arribat fins aquí i ara obrim una nova etapa", ha dit el líder municipal d'ICV-EUiA. Gomà considera que la Barcelona de 2011 "és molt diferent a la de 2007" i això obliga a que "qualsevol projecte d'esquerres de futur haurà de ser diferent, repensant les idees i les formes de fer".

La previsió de resultats electorals que fa Gomà passa, a més, per "un creixement sense límits" de la seva formació gràcies al vot que poden recollir de ciutadans que en anteriors convocatòries "hagin optat per l'abstensionisme o pel vot en blanc" i al suport de votants desencantats d'ERC i PSC. "Ens agrada ser esquerra d'acollida", assegura dirigint-se a aquelles "persones que comparteixen valors de justícia social i sostenibilitat ambiental, i que poden considerar que la resta de forces d'esquerres tenen els seus projectes en crisi".

I és aquesta crisi de la que parla la que creu que està aflorant en forma de primàries al PSC. En aquest sentit, Gomà creu que no és "el govern de Barcelona el que té la imatge molt tocada" sinó que són els socialistes els que tenen "el seu projecte en crisi"."'El que no està en crisi és una Barcelona que s'està i s'ha de construir des de la base del gir social i eoclògic. És un projecte que pot suscitar el suport majoritari", explica remarcant que la seva formació és "l'única" que pot garantir que no hi hagi més 'episodis puntuals de sociovergència' com els d'aquest mandat.

 
 

Comentaris