Quo vadis ICV? No se sap, és una incògnita”. Amb aquesta rotunditat s’expressa un històric dirigent d’Iniciativa consultat per El Món, preguntat sobre el futur de la formació ecosocialista. El partit ha superat la transició de líders després que Joan Herrera i Dolors Camats deixessin la direcció, ara en mans del triumvirat que formen Marta Ribas, Ernest Urtasun i David Cid. El futur d’ICV, però, no està gens clar.

Fonts properes a l’antiga direcció d’Iniciativa expliquen que el relleu ha estat “tranquil i sense sotracs”. “Esperem, però, que els nous líders no facin el RUC”, un joc de paraules sobre els cognoms de Ribas, Urtasun i Cid. “Si encerten les tecles adequades, el partit podria sobreviure”, han conclòs les veus consultades per aquest diari.

 

I és que el trident aspira a mantenir la marca del partit dins la nova confluència d’esquerres que prepara Ada Colau. Durant aquest procés de debat i negociació -que ja ha començat- s’espera que totes les forces polítiques integrades a CSQP i En Comú Podem pressionin BComú per fer-se un nom, i un lloc, dins del nou conglomerat dels Comuns.

Amb o sense ICV

 

Ribas, Colau, Urtasun, Iglesias, Oltra i Cid després de la 11a Assemblea d’ICV, el 9 d’abril de 2016 a les Cotxeres de Sants | ACN

 

Així, ICV mira de fer-se un lloc dins l’onada de Colau. Però serà complicat que el nou partit que preparen l’alcaldessa de Barcelona i el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, li doni un protagonisme gaire especial a Iniciativa. Si bé Joan Coscubiela ha sigut el portaveu de CSQP al Parlament, la pressió de Podem -liderat per Albano Dante Fachin- ha aconseguit que les principals tasques de la coalició es reparteixin ara entre el dirigent d’Inicitaiva i el cap de files podemita.

 

D’altra banda, fonts de BComú han explicat a El Món que el nou subjecte polític que prepara Colau “tirarà endavant sí o sí”, al marge dels suports que acabi rebent. Dit d’altra manera, la nova força dels Comuns a Catalunya no acceptarà condicions d’ICV. De fet, fonts de BComú consultades per aquest diari admeten que “ningú no serà indispensable, Iniciativa tampoc”

 

Tot i això, les mateixes fonts reconeixen que “evidentment com més siguem millor”, i que de fet estendran la mà a la CUP, més enllà de les forces que fins ara s’han diluït en CSQP i En Comú Podem. Així, Colau i Domènech esperen que ICV se sumi a la nova fórmula dels Comuns.

 

Això, però, podria significar una deconstrucció dels ecosocialistes, que quedarien absorvits per la marca dels Comuns. ICV ja va formar part de la coalició de BComú, de CSQP i d’En Comú Podem, on la marca Comú ha marcat perfil i territori, com també ho va aconsegir Podem en les eleccions espanyoles. D’ICV i EUiA, però, ni rastre.

 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant la seva intervenció en l’Assemblea d’ICV, el 9 d’abril de 2016 | ACN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa