ICV demana limitar la concessió d'hipoteques

Els ecosocialistes volen que el Parlament presenti una proposta al Congrés per modificar la Llei hipotecària

Joan Herrera i el diputat Salvador Milà s'han reunit avuils ecosocialistes volen que el Parlament presenti una proposta al Congrés per modificar la Llei hipotecària amb una vintena de representants d'entitats que també defensen una reforma de la Llei hipotecària, com és el cas de CC.OO., UGT, USOC, la Plataforma d'afectats per la hipoteca, la Fundació Arrels, l'Observatori DESC, el Consorci de l'Habitatge de Barcelona, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i ADICAE (Associació d'usuaris de bancs, caixes i assegurances).

Tots ells han consensuat una proposta de resolució perquè el Parlament porti al Congrés una proposició de llei que modifiqui la Llei hipotecària amb diversos objectius. En primer lloc, aposta per endurir les condicions a l'hora de donar una hipoteca, ja que els ecosocialistes remarquen que un dels elements clau que va permetre la creació de la bombolla immobiliària va ser la concessió de crèdits en condicions d'excessiu risc, donant diners per sobre del valor de l'habitatge i a famílies que comprometien més del 50% dels seus ingressos i per un termini cada cop més llarg.

Per això, ICV-EUiA vol introduir límits a la concessió de futures hipoteques, concedint-se crèdits hipotecaris a persones que no comprometin més del 30% dels seus ingressos, per un termini màxim de 30 anys i sempre que la hipoteca no superi el 80% del valor de l'habitatge (es pot arribar al 100% en cas de protecció oficial).

Pel que fa a les famílies que ara no poden pagar la seva hipoteca, defensen incrementar els marges per considerar que els ingressos de la família són inembargables. D'altra banda, inclouen també la possibilitat d'acollir-se a la dació en pagament, és a dir, que el banc es quedi l'habitatge a canvi que l'hipotecat quedi alliberat del pagament del crèdit.

 
 

Comentaris