El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iceta valora que ERC opti de forma “inequívoca” pel diàleg
  • CA

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha valorat aquest dijous la decisió presa pel Consell Nacional d’ERC d’abstenir-se i per tant possibilitar la investidura de Pedro Sánchez, una decisió, ha dit, “que implica una opció inequívoca pel diàleg com a única eina vàlida per resoldre el conflicte”. “El socialisme català s’hi compromet total i absolutament”, ha afegit en un comunicat. Iceta també ha aprofitat per remarcar que “l’entestament” d’alguns a “bloquejar la via política que s’obrirà a través de la investidura” només s’explica pel “rebuig” a les polítiques progressistes o d’esquerres o bé pel “rebuig al diàleg entre les institucions catalanes i espanyoles”. “O a totes dues raons alhora”, ha afegit.

Iceta també ha volgut fer un reconeixement a Pablo Iglesias i a Unides Podem per la seva “determinació” a l’hora de fer un govern de coalició progressista, al PNB per la seva “contribució a obrir la porta de l’esperança”, i a Més País pel “reforçament de les posicions progressistes”. No s’ha oblidat de Pedro Sánchez i del PSOE, “per la seva decisió d’encapçalar un nou impuls reformista i el reconeixement de l’Espanya plural”.

El líder dels socialistes catalans, que titlla el moment de “transcendent”, ha volgut ratificar el seu compromís amb les polítiques d’esquerres i la “dinàmica de diàleg, negociació i pacte que permeti superar el conflicte i el bloqueig de la política catalana”. Al seu parer, aquest procés de diàleg polític “havia estat reclamat de forma molt majoritària per la societat catalana”. En aquest sentit, ha recordat que el PSC ha defensat des de fa molts anys que la “divisió entre els catalans i el conflicte que s’ha anat agreujant entre les institucions només podria ser abordat a través d’un esforç compartit de diàleg, negociació i pacte”. “L’acord assolit entre el PSOE, el PSC i ERC s’inscriu absolutament en aquesta lògica”, ha continuat Iceta, que remarca que el pacte implica una mesa bilateral entre governs que es coordinarà amb altres espais de diàleg institucionals i parlamentaris ja existents. També ha destacat que els acords que s’assoleixin seran sotmesos si s’escau a validació democràtica a través de consulta a la ciutadania de Catalunya. Aquesta solució, ha subratllat, “s’haurà de produir en el marc legal vigent, que pot ser modificat a través dels procediments i les majories legalment previstos”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa