El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iceta suggereix la possibilitat de pactar un substitut de Torra que convoqui eleccions
  • CA

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha suggerit la possibilitat de pactar un candidat a la presidència de la Generalitat amb l’únic punt al programa de convocar eleccions immediates en cas de ser elegit. En una entrevista a TV3, Iceta diu que aquest podria ser un dels “mecanismes de desbloqueig” i que l’altre seria “considerar que no es presenta cap candidat a la presidència i que comença a corre el temps igualment cap a les eleccions”. Iceta s’ha mostrat disposat a parlar amb tothom per evitar que una presidència “innecessària” es prorrogui en el temps en cas que el president Torra sigui inhabilitat en ferm pel Tribunal Suprem. De totes maneres, no ha volgut entrar en més detalls fins que el tribunal faci pública la seva decisió.

Iceta ha descartat rotundament una aliança electoral amb Cs i PPC de cara a les pròximes eleccions però ha afegit que una altra cosa és pactar “mecanismes de desbloqueig” en cas d’inhabilitació de Torra. “Volem conèixer el parer de JxCat, de la CUP o de qualsevol altre grup de la cambra. És convenient que tots els grups parlem. Si es vol perllongar una presidència en funcions o trobar mecanismes de desbloqueig”, ha afegit.

Segons Iceta, si es segueix el criteri de Torra que no es nomeni ningú per substituir-lo, Catalunya es veurà evocada a unes eleccions al febrer. I ha afegit que s’estaria allargant “en excés una presidència en funcions en benefici de no se sap ben bé què”. Preguntat per quines “fórmules de desbloqueig” hi ha, Iceta n’ha assenyalat dues: un “desbloqueig de mínims” que seria considerar que en cas que no es presenti cap candidat comença a corre igualment el compte enrere cap a les eleccions i una altra possibilitat que seria “pactar un candidat amb l’únic punt al programa de convocar immediatament eleccions si és elegit”.

Són les que se’ns han acudit a nosaltres. Poden haver-ne més”, ha afegit Iceta, per després afegir que el seu partit no vol entrar a parlar d’aquesta qüestió fins que no hi hagi una decisió del Suprem sobre Torra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa