Iceta: "L'independentisme sembla delerós que es produeixi l'aplicació de l'article 155"

El líder del PSC sobre els interrogatoris de la Guàrdia Civil: "M'agradaria saber l'origen, què s'està buscant i per quina raó"

 

 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha pronunciat sobre la possibilitat que l'Estat apliqui l'article 155 de la Constitució, és a dir, intervenir l'autnonomia, per aturar el referèndum. En aquest sentit, considera que "no és necessari", perquè l'estat de dret té "mecanismes" per fer que les lleis es compleixin. "És el món independentista el que sembla estar una mica delerós que es produeixi aquesta aplicació del 155", ha considerat. Segons ell, no hi ha "cap mena de símptoma" que faci pensar que es pot arribar a aquest escenari. 

 

En una entrevista a l'ACN, Iceta ha dit que el que coneixen fins ara és que l'Estat anirà "posant en coneixement" del Tribunal Constitucional totes aquelles accions que, "en coherència" amb les resolucions que ha anat prenent des del 9-N, busquin la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació. Tampoc veu possible un escenari en que el govern espanyol forci eleccions al Parlament, com no va descartar el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo la darrera setmana. "No sóc un expert jurista però em fa l'efecte que aquesta no és una possibilitat viable", ha dit.  Amb tot, ha insistit que no s'imagina "altres coses" que vagin més enllà de l'actuació judicial del govern espanyol, de la mateixa manera que ha dit que no s'imagina "què farà el Govern sortint-se del marc legal"

Per altra banda, el primer secretari del PSC vol saber "en quin context" s'estan produint els interrogatoris de la Guàrdia Civil a càrrecs de la Generalitat i qui els ha ordenat. "M'agradaria molt saber l'origen, el context, què s'està buscant i per quina raó". Ha reconegut que el govern espanyol té la via de la fiscalia per actuar, però ha afegit que calen "indicis". Iceta també ha insistit que s'ha de distingir entre la defensa "legítima" d'unes idees i l'eventual comissió d'un delicte, i ha apuntat que "per ara que se sàpiga no hi ha delicte". Iceta s'ha expressat en aquests termes després que s'hagi citat a declarar diversos càrrecs de la Generalitat i també l'exportaveu del comitè executiu del Pacte Nacional del Referèndum (PNR) i que el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) hagi manifestat que aquests no s'emmarquen en la causa que investiga el jutjat d'instrucció número 13 per les declaracions de l'exsenador Santiago Vidal. 

 

 

El líder socialista ha considerat que si s'interroguen unes persones i no unes altres és perquè "tenen algun tipus d'indici que els fa sospitar d'algunes persones". Ha lamentat però estar en un "permanent estat de sospita". El primer secretari afegeix que el govern espanyol té la via de la fiscalia per actuar i per això ha dit que vol saber si ha estat aquesta o un jutge qui ha ordenat els interrogatoris ja que fins el moment es desconeix. "Per això el primer que m'agradaria saber és perquè s'estan produint, en quin context, quina és la raó de les actuacions, si han estat ordenades directament o si són conseqüència d'altres investigacions en curs", ha manifestat. 

 

Comentaris