Iceta: "L'abstenció hipotecaria la nostra posició política"

El secretari general del PSC reivindica al Comitè Federal que el PSC pugui votar diferent al PSOE

 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reivindicat aquest diumenge a la reunió del Comitè Federal del PSOE que els socialistes catalans puguin votar diferent a la resta del grup parlamentari en la votació de la investidura de Mariano Rajoy. Iceta ha explicat que el PSC vol "seguir caminant" al costat del PSOE i, per això, ha insistit que els socialistes catalans no poden facilitar el govern a qui ha estat "un dels màxims responsables de l'absència de diàleg" entre Catalunya i l'Estat.

 

L'abstenció, ha afegit, donaria arguments als independentistes per seguir-ho sent. A més, faria que molts catalans s'acabin de convèncer que el federalisme "no és viable" i que caiguin "resignats" a la idea que la independència és un fet "inevitable", segons ha augurat en el seu torn de paraula al conclave socialista, a la seu madrilenya de Ferraz.

"Quan el xoc de trens sembla inevitable, no podem aparèixer ni tan sols abstenint-nos en la investidura d'un dels màxims responsables de l'absència de diàleg", ha remarcat Iceta davant dels seus companys de partit a la reunió del Comitè Federal del PSOE d'aquest diumenge. En cas que el PSC secundés l'abstenció, els socialistes catalans "deixarien de ser útils per tendir ponts i trobar una solució", ha argumentat el primer secretari de la formació. 

Per això, "sigui quina sigui" la decisió final de l'organització a nivell estatal, Iceta ha reclamat que respectin la votació diferenciada dels diputats catalans. "Ens agradaria que fóssiu capaços d'entendre-ho i que ens acompanyeu, que puguem seguir caminant junts, inclús en la discrepància", ha dit amb to conciliador. Iceta ha refermat la voluntat del PSC de seguir al costat del PSOE perquè no hi ha res que els "horroritzi més" que la perspectiva de deixar de compartir amb tots els socialistes un projecte federal per al conjunt de l'Estat.

Iceta ha ressaltat que l'abstenció donaria més motius als independentistes per seguir-ho sent i també perquè molts altres ciutadans de Catalunya s'acabin adonant que la via federalista no té recorregut i que vegin la secessió com un fet "inevitable". "Nosaltres no ens resignem a què sigui així i, per això, volem votar no a Rajoy", ha conclòs.

El PSOE no ha intentat "realment" un govern alternatiu

Durant la seva intervenció, Iceta també ha insistit que una abstenció "hipotecaria" la posició política del PSOE davant d'un PP que demana una vegada i una altra que els donin suport "per responsabilitat". A més, apunta que els socialistes "no han intentat realment un govern diferent".

Tot plegat, ha pronosticat, podria provocar l'"allunyament" del partit respecte a la militància i l'electorat, sobretot perquè la decisió d'aquest diumenge s'haurà pres sense consultar prèviament les bases, cosa que sí que va succeir a l'hora d'avalar el pacte amb C's en l'anterior legislatura, ha recordat.

Dues propostes sobre la taula

El PSC dóna suport a la proposta de resolució presentada pel basc Txarli Prieto, que advoca per mantenir el 'no' a Rajoy i, en cas que no sigui així, aposta per una abstenció "tècnica" de només onze escons, els necessaris perquè tiri endavant la investidura.

Sobre la taula hi ha una altra proposta, la plantejada per Elena Valenciano, que recull el criteri de la gestora i de la federació andalusa del PSOE, que propugna una abstenció en bloc per evitar unes terceres eleccions.

 

Comentaris