Iceta: "L'1-O hi haurà caixes i algun paperet però no un referèndum"

El líder del PSC avisa Colau: "Amb governs que se salten les lleis no hi participem"

 

 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha avisat que el seu partit no participa ni col·labora amb governs que se salten les lleis. Tot i així, Iceta ha afegit en una entrevista a Rac 1 que no hi ha motius que posin en perill el pacte municipal a Barcelona perquè l'alcaldessa, Ada Colau, ja ha manifestat que no posarà en risc els funcionaris. D'altra banda, el líder dels socialistes catalans ha augurat que l'1 d'octubre hi haurà un "simulacre" però que no serà un referèndum efectiu i amb garanties. "Hi haurà llocs de votació i algun paperet però no el que s'ha promès", ha considerat per després afegir que davant d'aquesta situació el govern espanyol hauria de "deixar fer" com va fer amb el 9-N.

"No podrem col·laborar amb un Govern que se salta la llei ni a Barcelona ni enlloc. Ara, no crec que es produeixi", ha manifestat per després afegir que per les declaracions de Colau no sembla que hi hagi motius per pensar en un trencament del pacte de govern perquè ja ha deixat clar que no posarà en risc cap funcionari.

 

Preguntat sobre què creu que passarà l'1 d'octubre, Iceta ha vaticinat que hi haurà votacions però que no serà un referèndum efectiu, amb garanties i vinculant com ha promès el Govern. I en aquest context, ha defensat la recomanació als càrrecs electes del PSC perquè s'ajustin a la llei i "no es posin en enrenous". Pel que fa a l'actuació del govern espanyol davant l'1-O, Iceta ha defensat que hauria de fer complir la llei "amb el menor cost possible" i, per tant, deixar fer si es tracta d'una votació sense garanties, tal com va fer el 9 de novembre del 2014. 

 

Pel que fa al documental 'Las cloaques de l'Estat', Iceta ha considerat que fiscalia ha d'actuar de mutu propi. "Que han intentat utilitzar els instruments de l'Estat en benefici d'una causa política, ho dono per fet i em sembla gravíssim. L'únic que pot establir una responsabilitat és la justícia", ha defensat.

 

Iceta s'ha dirigit al nou director general dels Mossos, Pere Soler, per preguntar-li si el considera ciutadà i si es pot sentir segur a Catalunya. Ha afirmat que el problema de Soler no és ser independentista i estar disposat a lluitar fins al final per aconseguir la independència. "El problema passa quan tu penses que els del PSC no són catalans sinó espanyols", ha afegit per després concloure que, segons la ideologia de Soler, ell és un "ciutadà de segona categoria". "Jo li hauré de preguntar a aquest senyor, almenys em considera ciutadà? Em puc sentir segur al meu país?", ha preguntat. El líder dels socialistes catalans ha lamentat que s'hagi cessat l'exconseller Jordi Jané i l'anterior director dels Mossos Albert Batlle i ha lloat la tasca dels dos per desbloquejar la reunió de la Junta de Seguretat. 

 

Iceta ha afirmat que la personalitat de Jané i Batlle ha estat "decisiva" per poder reunir la Junta de Seguretat després de 9 anys. I en aquest context, ha considerat "fort" que se'ls hagi fet fora del Govern just després de la reunió.

 

Comentaris