El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iceta: “El referèndum no se celebrarà”
  • CA

 

El secretari general del PSC, Miquel Iceta, ha considerat aquest matí en roda de premsa que l’anunci de la data i la pregunta del referèndum per la independència de Catalunya d’avui divendres “no condueix a enlloc”, ja que “no compta amb un projecte que empari, des d’un punt de vista legal, la seva convocatòria. “Hi haurà qui ho vulgui presentar com una jornada històrica, però que jo sàpiga, avui no s’ha aprovat res”, ha opinat el secretari general.  

 

Iceta ha afirmat que no hi ha una majoria a favor de la independència, i ha considerat que “els diputats independentistes que avui es feien una foto al Pati dels Tarongers no representen la majoria dels catalans”. Per altra banda, ha explicat que cal recordar que “el 9 de novembre de l’any 2014 vam fer una consulta sense validesa jurídica, i que quan ens van demanar el vot, l’any 2015, dèiem que era el vot de la nostra vida”.

Esl secetàri general del PSC ha assenyalat també que no hi ha una sortida unilateral al problema de les relacions entre Catalunya i Espanya, mencionant al Consell de Garanties Estatutàries “que va dir de forma clara que la Generalitat no té competències per celebrar un referèndum”. Iceta ha mencionat també a la Comissió de Venècia recordant que “no considera vàlids els referèndums que no es produeixen d’acord amb la constitució del país en el que se celebren”.

 

D’altra banda, el líder dels socialistes catalans ha lamentat que que no hi hagi un diàleg entre els dos governs que pugui facilitar una solució vàlida, i ha recordat que seguiran treballant per “cambiar les majories i promoure el diàleg entre governs”. A més, el secretàri general del PSC ha afirmat que “la millor de les solucions és renovar el pacte constitucional de 1978, amb una reforma de la Constitució que faci d’Espanya un Estat federal que reconegui el seu caràcter plurinacional”.

Per altra banda, ha assegurat que les eleccions d’ahir al Regne Unit obren una “dinàmica nova” ja que “es va aturar el Brèxit dur que volia imposar Theresa May, que ha perdut la majoria absoluta, i per aquest motiu s’obra una dinàmica nova”. També ha felicitat al laborista britànic Jeremy Corbyn, ja que “ha aconseguit fer una campanya centrada en els drets de la gent”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa