Iceta demana "no bloquejar un govern que aposta pel diàleg"

El líder del PSC rebutjaria ser ministre: "No puc fallar a la meva gent"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat "no bloquejar un govern que aposta pel diàleg" i ha reclamat que aquest s'iniciï "molt discretament". En una entrevista aquest diumenge a Rac1, Iceta s'ha mostrat optimista de cara a la investidura del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i ha apuntat que "els que diuen voler diàleg no poden impedir-ho".

"Si es vol una relació entre governs hi ha un mecanisme que serveix per a això", ha defensat Iceta, que ha dubtat si el president de la Generalitat, Quim Torra, és la persona més adequada per a fer d'interlocutor, i ha afegit que, al final, els presidents tancaran l'acord. El líder del PSC ha opinat que a Catalunya s'està pagant una frustració per unes expectatives generades, i ha defensat que "això es resoldrà si hi ha ganes per al diàleg i treballant molt".

No seria ministre


Iceta també ha afirmat que rebutjaria ser ministre: "No puc fallar a la meva gent", i ha assegurat que li feia il·lusió ser president del Senat, però que li fa més il·lusió ser president de la Generalitat. Alhora ha qualificat de temerari plantejar la il·legalització de partits independentistes, i ha apuntat a quatre vies per a resoldre el conflicte: "Retrocedim per a veure si en el passat hi ha una solució; deixar-lo passar; la independència, la ruptura; i la reforma, buscar l'acord per a reforçar el finançament, l'autogovern i la reforma estatutària".

Ha apostat per un autogovern de millor qualitat, en el qual la Generalitat "més que tenir més competències, pugui exercir plenament les seves competències", i ha admès que el Tribunal Constitucional tendeix a donar la raó a l'Estat. "Hi ha un Tribunal Constitucional que tendeix a donar la raó a l'Estat quan hi ha conflictes de competències, perquè l'Estat o els governs tendeixen a una via expansiva del poder", ha argumentat.
 

 

"Problema amb l'anglès"


Sobre la immersió lingüística a Catalunya, el primer secretari socialista ha assegurat que en algunes zones de l'àrea metropolitana de Barcelona cal reforçar el català, ha destacat que "el castellà no té problemes, però té marge de millora", i ha afirmat que si hi ha algun problema és amb l'anglès. "En part,l'independentisme ha instrumentalitzat el català. Els nacionalismes tendeixen a utilitzar la llengua com a factor de cohesió i a vegades d'enfrontaments", ha dit Iceta, que ha demanat empoderar més als professors i les escoles.

 

Comentaris