Iceta demana "cortesia parlamentària" per ser president del Senat

El primer secretari del PSC insisteix en "l'oportunitat" que representa tenir un català presidint la cambra alta espanyola

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat aquest dijous als partits polítics del Parlament de Catalunya que respectin la “cortesia parlamentària” i d’aquesta manera permetin que vagi a Madrid a ser senador i posteriorment ser investit com a president del Senat.

La setmana que ve s’ha de celebrar un Ple al Parlament per votar si la cambra catalana envia Iceta al Senat, i alguns grups parlamentaris com el de Junts per Catalunya o el d’Esquerra Republicana han fet declaracions en les quals han avisat que no posaran fàcil aquest tràmit.

Iceta, però, ha posat com a exemple els casos de Xavier García Albiol i Alícia Sánchez-Camacho, en què el Parlament no va posar cap pal a la roda perquè també marxessin a Madrid a formar part de la cambra alta.

Ha volgut agrair al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que li fes la proposta de presidir el Senat, i ha afirmat que el gest de voler col·locar un català al capdavant de la cambra alta és una senyal que es tracta d’un polític “dialogant” que “dona una gran importància a la qüestió catalana dins del marc espanyol”.

És en aquest punt -el de tenir un català com a quarta autoritat de l'Estat espanyol- on Miquel Iceta ha volgut insistir a l'hora de convèncer els altres grups parlamentaris de votar a favor de la seva candidatura com a senador per designació autonòmica. El dirigent socialista considera que, enmig d'un conflicte entre Catalunya i Espanya, tenir un català com a president del Senat és molt important i no hi ha cap motiu pel qual el Parlament hi voti en contra. "No s'ha de perdre aquesta oportunitat", ha afegit.

Iceta se sent "molt honorat", diu, per haver rebut aquesta oferta, però es mostra preocupat perquè considera que no seguir aquest acte de "cortesia parlamentària" de respectar els altres partits quan presenten un diputat per passar a ser senador per designació autonòmica pot acabar "deteriorar" encara més les institucions.

 

 

Replantejar el Senat

Iceta ja ha avançat quines series algunes de les primeres coses que li agradaria fer si finalment arriba a la presidència de la cambra alta. Tot això passaria, diu, per una reforma de la Constitució. "Si volem arrodonir l’arquitectura institucional de l’Estat, la peça que no acaba d’encaixar és el Senat", ha afirmat Iceta.

Així doncs, considera que aquesta institució de l'Estat espanyol necessita una "reforma" i que "s'han de crear les condicions perquè això passi". "Al Senat se li pot treure més partit del que se li ha tret fins ara", ha etzibat.

 

El futur d'Iceta si acaba sent president del Senat

"Si tingués la presidència del Senat, la meva activitat parlamentària quedaria condicionada", ha admès Iceta en ser preguntat pels periodistes sobre què passaria si acaba tenint aquest lloc. No obstant, ja ha avisat que ell seguirà sent primer secretari del PSC "fins que se celebru el Congrés del partit". "Vull presentar-me a la reelecció", ha sentenciat.

 

Comentaris