El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iceta demana a la Mesa del Parlament que veti la llei del referèndum
  • CA

 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat que la Mesa del Parlament “no hauria d’admetre a tràmit” la llei del referèndum que JxSí i la CUP preveuen registrar aquest dilluns. En una entrevista a l’ACN, ha manifestat que el text que fins ara es coneix “escapa totalment del marc legal” i “contravé” el Tribunal Constitucional i el Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Ha dit també que la reforma del reglament tal i com s’ha aprovat aquesta setmana “deixa ben clar que la lectura única només és d’aplicació en projectes i proposicions de llei que per la simplicitat o naturalesa ho permetin” i ha descartat que la norma per emparar el referèndum compleixi aquests requisits. Per a Iceta, el fet que la norma es registri dilluns “no mou les coses” i ha defensat que els terminis començarien a comptar des de l’admissió a tràmit. D’altra banda, ha afirmat que JxSí i la CUP s’han “guanyat a pols” que el govern espanyol recorri la reforma per les manifestacions prèvies sobre l’ús que en volen fer.

 

El Parlament va aprovar el passat dimecres, amb els vots de Jxsí i la CUP, la reforma del Reglament de la cambra catalana que habilita la possibilitat que els grups parlamentaris tramitin proposicions de lleis per lectura única. Els socialistes, diferència del PPC i Cs, han decidit no portar aquesta reforma al TC perquè consideren que el text final no permet tramitar les lleis de desconnexió per aquesta via i, per tant, s’ajustaria al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Amb tot, ja van anunciar que estarien alerta de l’ús que se’n faci del mateix.

El Parlament va aprovar el nou reglament de la cambra | Parlament de Catalunya

 

En aquesta línia, Iceta ha defensat que no es pot fer servir aquest reglament per tramitar per la ‘via exprés’ la llei del referèndum: “El reglament en els termes aprovats no empara la lectura única per a una proposició d’aquestes característiques”. Si es volgués fer, ha dit que s’estaria “privant” els diputats de determinats drets i s’estaria impedint el debat parlamentari que una llei d’aquestes característiques “ha d’incorporar necessàriament”.

 

Davant l’anunci que la llei s’entrarà a registre el proper dilluns, Iceta ha explicat que el PSC comprovarà si el contingut s’ajusta al que ja es va presentar per part de JxSí i la CUP i es limitarà a manifestar la seva oposició al text per “manca de garanties democràtiques”. Ha matisat que l’entrada a registre no implica un pas més sinó que aquest arribaria en el moment que la Mesa l’admetés a tràmit, cosa que ha dit que no hauria de passar i ha apuntat que el CGE va manifestar que la Generalitat “no té competències per convocar un referèndum d’autodeterminació”. 

 

En ser preguntat sobre si malgrat això la Mesa acabés tramitant-la, Iceta ha rebutjat l’escenari de les “especulacions” i ha dit: “No ho pot fer i si ho fa haurem de demanar la reconsideració”. En el terreny de les especulacions també ha situat la llei de transitorietat perquè no ha estat presentada ni se’n coneixen detalls i ha criticat el “mal ús” que es fa del Parlament. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa