El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iceta creu que la llei del referèndum de l’1-O s’ha redactat “perquè la prohibeixin”
  • CA

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat que la llei del referèndum anunciada per a l’1 d’octubre que han redactat JxSí i la CUP no té cap fonament legal ni viabilitat jurídica, i que s’ha redactat per buscar una reacció bel·ligerant de l’Estat i que “la prohibeixin”. En una entrevista d’Europa Press, ha recordat que la llei no s’ha registrat al Parlament i de moment és només un anunci, però en el cas que acabi debatent-se i aprovant-se, “tindria una vigència aproximada de 24 hores, i això ho sap tothom”.

 

Precisament per això, Iceta considera que JxSí i la CUP “estan buscant la prohibició i l’obtindran, naturalment”, tenint en compte que en qualsevol democràcia s’ha de complir i fer complir la llei. Al seu judici, un dels arguments que demostra que el projecte de llei només s’ha redactat per buscar una prohibició i no perquè entri en vigor és que “es pretén aprovar al setembre, i no es pot crear una administració electoral i arreglar el cens en un mes”. La Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) fixa un marge de 54 dies entre la convocatòria d’eleccions i la seva celebració precisament perquè es considera el temps mínim per poder celebrar una votació amb garanties.

 

Un altre argument que esgrimeix Iceta és el del dispositiu de voluntaris com a alternativa als funcionaris: “De vegades hi ha voluntaris olímpics o per fer una marató, però parlen d’un referèndum efectiu i això és totalment contrari a organitzar les coses amb voluntaris”. Defensa que tampoc no se sustenta l’argument d’apel·lar a la legislació internacional de l’ONU i el tribunal de l’Haia , ja que “si Puigdemont anés a les Nacions Unides a explicar el seu cas li dirien que no té res a veure amb els problemes que estan acostumats a abordar”. Afegeix que el dret a l’autodeterminació previst per la legislació internacional es refereix a casos de colonialisme, ocupació militar o lesió de drets democràtics, “però cap supòsit d’aquests es dona en el cas català”.

Iceta comprèn la resposta que està protagonitzant l’Estat fins al moment, basada a actuar “sobre la base de fets i no sobre la base d’escenificacions teatrals”, i considera que tots els passos del Govern en la marxa cap a l’1-O persegueixen un xoc de trens. Encara que s’alinea amb el govern del PP en la defensa de la llei, no comparteix la seva estratègia immobilista davant el procés català ni declaracions com les de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, i recorda que l’Exèrcit garantirà la sobirania d’Espanya: “Així només fa feliços els independentistes”. Ironitza amb l’ambició del Govern d’assegurar que convocarà un referèndum unilateral que qualifica com la iniciativa més important dels darrers anys “però no ha pogut comprar ni les urnes: la seva solvència i eficàcia està sota mínims”. Ha qualificat l’acció del Govern d'”apoteosis barroca de les hipòtesis”, sobre la base de jocs de paraules per fer creure que avança cap a l’1-O, i ha dit que l’amoïna la gran frustració que es pot generar quan els catalans vegin que el referèndum que prometen no pot celebrar-se.

Sobre el paper que tindran els alcaldes del PSC, ha dit que “cap no incomplirà la llei, ni tan sols a la Torre de Capdella”, en al·lusió a l’alcalde socialista Josep Maria Dalmau, defensor del referèndum i disposat a cedir locals per a la celebració. Si algun càrrec electe socialista decideix participar a títol personal “no passa res”, però Iceta avisa que corren el risc de ser inhabilitats i ho lamentaria molt. Creu que el Govern mira de centrifugar les seves responsabilitats als ajuntaments, i reivindica que “si l’1-O no hi ha referèndum no serà culpa dels ajuntaments, sinó del Govern, que ha plantejat un objectiu impossible”.

 

“Tot això comença a assemblar-se molt al que es va fer el 9N i no sé quin sentit tindria repetir aquesta experiència que no va tenir conseqüències” i no va contribuir a arreglar les relacions entre el Govern i el Govern espanyol ni ha suposat cap millora per a l’autogovern català. El president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros, sí va votar en el 9N, però Iceta recorda que ara ja ha dit que no ho farà: “No ens podem comprometre a no cometre errors, però sí ens hauríem de comprometre a NO repetir els mateixos errors”. Afegeix que si acaba havent-hi una votació l’1-O no serà legal ni legítima per molta gent que hi participi, encara que assenyala que “per a ells seria dramàtic que hi hagués una participació inferior” al 9N.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa