El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iceta constata l'”interès” de la CE per la situació política a Catalunya en una trobada amb el seu vicepresident
  • CA

 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha constatat l'”interès” que hi ha a la Comissió Europea per la situació política que viuen Catalunya i l’Estat espanyol. Així ho ha explicat després de reunir-se amb el vicepresident primer de la CE, Frans Timmermans, a Brussel·les. El socialista ha explicat que s’endú una impressió “positiva” de la trobada, en la que el vicepresident ha volgut conèixer la seva visió i posició sobre la qüestió catalana i el socialista li ha expressat que veuen que s’està entrant en una situació de “difícil retorn”. D’altra banda, s’ha referit a la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum d’aquesta tarda alertant als seus integrants que la millor manera de defensar un referèndum pactat és no donar-ne suport a un d’unilateral.

 

Iceta ha explicat que ha aprofitat la reunió amb Timmermans per explicar la seva visió sobre la situació política catalana i espanyoles, s’ha interessat per diversos projectes que afecten Catalunya com el Corredor Mediterrani o l’Agència Europea del Medicament i també han parlat sobre la situació de al Unió Europea. Sobre la qüestió catalana, Iceta ha explicat al vicepresident que s’està arribat a “un punt de no retorn perquè no hi ha diàleg entre els dos governs i perquè el Govern sembla decidit a convocar un referèndum unilateral i il•legal”. Ha afegit que li ha traslladat que per als socialistes el més urgent és “restablir” el diàleg i que el PSC i el PSOE ofereixen la reforma federal de la Constitució espanyola com a via de solució. 

  

 

 

 

En ser preguntat sobre com havia rebut el vicepresident aquesta explicació, el primer secretari del PSC ha dit que no li corresponia a ell parlar en nom seu ni de la Comissió però que creia que des de la institució europea consideren “que correspon a les institucions catalanes i espanyoles trobar el camí” i ha afegit que no espera “cap intervenció” per part de les institucions europees perquè “no es el paper d’Europa fer una intermediació”. En aquest sentit, ha afegit que tampoc ha demanat cap intervenció perquè ell també creu que la solució passa per les institucions catalanes i espanyoles i s’ha mostrat optimista amb que encara hi ha temps per arribar a una solució per un problema “seriós”. 

 

Iceta ha explicat també que una de les principals preocupacions a Brussel•les és el Brexit i les seves conseqüències i per això ha constatat que a Europa estan per “processos de major integració” i defugir de la “divisió”. “Ha de tenir més fortalesa i no més divisió”, ha declarat. En el cas concret de la candidatura de Barcelona com a seu de l’Agència Europea del Medicament, sí ha celebrat que els governs català i espanyol, així com el de la capital catalana; estan treballant “conjuntament”. En aquest sentit, ha dit que la “cooperació i la unitat” són la única forma d’avançar projectes a Europa.

 

 

Pacte Nacional pel Referèndum
 

A poques hores d’una nova reunió del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR), Iceta ha expressat el “respecte total i absolut” a les decisions que es puguin prendre però ha recordat que el pacte se va crear per defensar un referèndum acordat i per això ha afegit: “La millor manera de defensar un referèndum acordat és desmarcar-se de la convocatòria d’un d’unilateral”.
 

Ha afegit que el fet que el Govern anunci la data i la pregunta no ajuda a la solució del conflicte entre els dos governs i ha qualfiicat d'”estrany” que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, estigui disposat a anar al Congrés quan s’hagin anunciat la data i la pregunta. “És una manera estranya d’iniciar una negociació i un diàleg”, ha declarat. 
 

El socialista ha iniciat aquest dimarts una visita oficial a Brussel•les durant el qual es reunirà també amb el president del Grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates Europeus, Gianni Pitella; i amb el grup dels Socialistes i Demòcrates, entre d’altres. A més, participarà en la jornada de treball sobre desigualtats organitzada per l’eurodiputat del PSC Javi López.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa