El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iceta considera que s’està culpant els ajuntaments del “fracàs” del referèndum
  • CA

 

 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha denunciat que s’està intentant buscar culpables del “fracàs” del referèndum “centrifugant responsabilitats” als ajuntaments. “Que no hi hagi votacions serà culpa de l’alcalde de Picamoixons? Doncs no, la culpa serà dels qui han plantejat una cosa per la qual no en tenen competències”, ha defensat en una entrevista a Ràdio 4. Iceta s’ha mostrat convençut que el referèndum de l’1 d’octubre no es farà i ha refermat que els ajuntaments “no poden fer coses il·legals perquè les administracions no estan fetes per saltar-se la llei”. D’altra banda, preguntat per l’acte del 4 de juliol en què el Govern explicarà els detalls i la cobertura legal del referèndum, Iceta ha considerat que, en les circumstàncies actuals, parlar de garanties és “una broma de mal gust”.

Iceta ha negat que el referèndum de l’1-O depengui dels ajuntaments i ha argumentat que tampoc va passar amb la consulta del 9 de novembre del 2014. “Els ajuntaments no faran coses il·legals”, ha afirmat per després denunciar un “intent de centrifugar responsabilitats”. “Hi ha qui diu, farem el referèndum però que l’organitzin uns tercers, i si no es fa, la culpa és d’un altre”, ha lamentat.

 

En aquest context, ha defensat que els ajuntaments col·laboren amb altres administracions dins la llei, però que si és al marge de la legalitat no podran col·laborar perquè “les administracions no estan fetes per saltar-se la llei”. La garantia de la legalitat de les actuacions dels ajuntaments és, segons Iceta, els informes que s’encarreguen als secretaris municipals. I per això, les directrius que el PSC ha enviat als càrrecs locals estableixen que abans de prendre qualsevol decisió sobre el referèndum han d’encarregar un informe al secretari. 

Respecte a les pintades sobre el referèndum que han aparegut a la seu del PSC de Lleida, Iceta ha denunciat que hi ha un “intent de culpar a altres del que es un fracàs anunciat”. “El referèndum no es farà i en cas que es fes seria qualsevol cosa menys un referèndum”, ha afegit.
 

En referència a l’acte del 4 de juliol, Iceta ha emmarcat “l’anunci de l’anunci” en el “gènere de la literatura fantàstica i la ciència ficció”, argumentant que fins que no hi hagi una llei que doni empara al referèndum i s’hagi signat la convocatòria, tot serà “parlar per parlar”. En aquest sentit, ha qualificat de “broma de mal gust” que el Govern pretengui explicar d’aquí uns dies les garanties de l’1-O. El primer secretari dels socialistes catalanes també ha lamentat que, a diferència del 9-N, ara ni tan sols s’intentin fer les coses bé i ha constatat que hi ha “molta gent fatigada”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa