El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Ibex35 ja cau més d’un 7% en el primer dia laborable de l’estat d’alarma
  • CA

Nova caiguda de la borsa per culpa de la crisi del coronavirus. L’Ibex35 ha obert aquest dilluns al matí amb una caiguda de gairebé el 5%, i cotitzatzava en els 6.300 punts. Però abans de les 10 del matí ja perdia més d’un 7% i s’acostava a la barrera psicològica dels 6.000 punts. En el primer dia laborable de l’estat d’alarma, la borsa continua en caiguda lliure, malgrat les recuperacions de divendres i les mesures decretades, per exemple, per la Reserva Federal dels Estats Units i el compromís dels bancs centrals d’impulsar una acció conjunta per frenar el sotrac financer. El vermell es contagia també a la resta de parquets europeus, amb pèrdues que a París són del 7,4%, a Frankfurt del 6,5% i a Londres del 5,9%.

A la borsa de Madrid, alguns dels índex que més cauen són Aena (-11%) o Acciona (-11,9%). L’aerolínia IAG, propietària de British Airways, Iberia o Vueling, no està cotitzant. També tornen a caure amb força els bancs, amb pèrdues del 8,2% pel Sabadell i del 6,78% per Caixabank. Ferrovial baixa un 9,11% i l’empresa de telecomunicacions Cellnex perd un 9,5%. Repsol té uns números vermells a primera hora del matí del 6,42% i Grífols del 5,42%.

 

Més estímuls monetaris als EUA

La Reserva Federals dels Estats Units ha retallat per segon cop els tipus d’interès en menys de dues setmanes pel coronavirus. En un comunicat diumenge a la nit, el banc centrals dels EUA ha comunicat que retalla els tipus fins a una forquilla entre el 0% i el 0,25%. La Fed també ha posat en marxa la compra de 700.000 milions de dòlars en bons per mitigar l’impacte econòmic de la pandèmia.

 

Acció conjunta

El Banc Central Europeu juntament amb altres bancs centrals com el dels EUA o el d’Anglaterra han anunciat una acció coordinada per millorar el subministrament de liquiditat al mercat financer. En concret, han acordat reduir el preu de les operacions en dòlars. Aquest canvi es començarà a aplicar aquest dilluns i “es mantindrà vigent sempre que sigui necessari per donar suport al bon funcionament dels mercats”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa