Ibarretxe: "Espanya no té un problema amb Catalunya, el té amb la democràcia"

L'exlehendakari diu que la reacció del govern espanyol "desanaturalitzant, espiant, amenaçant i utilitzant la justícia" posa en evidència "la feblesa de l'Estat"

 

L'exlehendakari Juan José Ibarretxe ha participat aquest dimecres a un dinar col·loqui amb el conseller de la Presidència, Jordi Turull, i ha volgut mostrar "tota la simpatia i suport" a l'1-O i al procés català. A més, Ibarretxe ha considerat que el que impulsa el Govern és un "acte de democràcia", i per això la reacció de l'Estat evidencia que "Espanya no té un problema amb Catalunya, té un problema amb la democràcia". "La democràcia no és votar, és comptar vots i tenir-los en compte. L'1-O plantegeu-lo com una festa. Que la gent voti en democràcia no és un problema ni un cop d'estat, és una festa", ha dit, tot afegint que "un Estat que reacciona desanaturalitzant, espiant, amenaçant i utilitzant la justícia per defensar els principis ideològics dels dos grans partits, no és un Estat fort, és feble".

Per a l'exlehendakari, el referèndum de l'1 d'octubre té la democràcia del seu costat, i per això les institucions espanyoles es veuen abocades a "tenir una pobresa argumental" que demostra que la seva estratègia és equivocada. "Allò bo de l'1-O és que la posició de Jordi Turull, Pablo Iglesias i Soraya Sáenz de Santamaría tenen cabuda. Vots a favor de la independència, l'abstenció i el vot en contra", ha dit. 
 

A més, l'exlehendakari ha acusat l'Estat de ser poc democràtic també per les formes. "L'absència de democràcia al segle XXI no és amb els tancs al carrer, com Pinochet o com Franco, és dir que m'és igual la vostra opinió o el que tingueu a dir, que em dona el mateix el que digueu per desenvolupar el vostre projecte. I totes les actituds que observo de l'Estat el que propicien és un escenari de por a la democràcia, a que prengueu les vostres decisions", ha reflexionat. 

 

D'altra banda, Ibarretxe ha volgut posar sobre la taula que, donat que el Congrés no té una majoria de diputats "valenta" que pugui autoritzar un referèndum pactat, es podria sotmetre a votació "que de cap manera l'Estat no utilitzarà la força per frenar un procés democràtic a Catalunya, sigui quin sigui el decurs dels esdeveniments". "Crec que hi ha encara la possibilitat que això es voti i s'aprovi al Congrés", ha considerat. 
 

El que també ha volgut recomanar Ibarretxe als catalans és que no facin massa cas de tot el que vingui de l'Estat. "No cal buscar excuses. Els cavalls de Troia que han acabat amb les intencions i els projectes sobiranistes de Catalunya i Euskadi no han estat a la Castellana de Madrid, han estat a les Rambles de Barcelona i la Gran Via de Bilbao. La clau del procés no està a Madrid, està aquí. L'èxit o el fracàs serà només imputable a la vostra fortalesa o la vostra feblesa. I no hi ha més històries", ha sentenciat el dirigent basc. 

 

Comentaris