Huguet: “Ni amb més actes simbòlics ni amb més vots n’hi ha prou”

L’exconseller proposa una unió de consumidors independentistes i retreu la manca de “força coercitiva de l’independentisme”

“Tinc 68 anys i cap responsabilitat a la direcció del partit, estic a la Fundació Irla”. Així ha començat la conferència que ha pronunciat l’exconseller d’ERC, Josep Huguet, aquesta tarda a la 51 edició de la Universitat Catalana d’Estiu. En el marc de les jornades de la Fundació Irla, el think tank d’ERC, l’exconseller ha desgranat possibles camins per assolir vèncer l’Estat en l’estratègia del procés. Huguet parteix de la base que l’Estat no oferirà més alternatives que la repressió després de la “prova democràtica del Primer d’Octubre que no va ser suficient”. “Ni l’Estat estava madur, ni Europa estava madura, i caldrà fer-los madurar i això no es fa ni només amb actes simbòlics ni amb més vots”, ha sentenciat l’exconseller. Per això, proposa solucions com ara una associació de consumidors impulsada per l’ANC i Òmnium que aglutini decisions que afectarien els interessos de tres milions de persones.

 

 

Amb el títol “Republicanisme i activisme econòmic”, Huguet ha retret que “no hi hagi un estat major” que organitzi la lluita. “El problema és que fa fos anys que l’independentisme està sense direcció”, ha alertat. Una situació que reclama una “diagnosis ben feta” i una “direcció estratègica col·legiada”. Un marc per tal d’incrementar la força de l’independentisme “no només amb vots sinó amb força coercitiva”. “No hi ha un acord unitari estratègic per saber on els hi fotem”, ha reblat. Per això, cal reduir la tendència a endollar tota la feina al “paper institucional”. “És un suïcidi confiar-ho tot a les institucions, té un recorregut limitat i els efectes sobre el deep state són ridículs”, ha emfatitzat.

 

 

 

En aquesta situació, Huguet demana vèncer l’Estat a través de cinc nivells d’estratègies no violentes. Així llista, en primer lloc manifestacions, protestes i propaganda. En segon terme, diàleg i negociació sempre previst perquè al final “sempre es pacta amb l’enemic”. En tercera posició, les “lluites alternatives” com per exemple un boicot precís a un determinat banc. En quart lloc, la “no cooperació” amb consum estratègic com ha fet l’ANC i, el “tro gros que és la desobediència civil”. Tot un pla que Huguet adverteix que necessita treball, anàl·lisi, estudis i determinació. "Quan abans es faci, abans arribarà la independència" no sense afegir que cal convèncer els que no se senten cridats al projecte republicà.

 

 

 

Comentaris