El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Homrani: “La centralització de la compra d’EPI ens va fer perdre deu dies essencials”
  • CA

L’endemà que el govern decidís traspassar la gestió de les residències de gent gran de la Conselleria de Treball i Afers Socials al Departament de Salut, fruit de la polèmica per la gestió de les residències amb el Covid-19, on s’han disparat les morts entre els residents, el conseller d’Afers Socials i Famílies, Chackir El Homrani, ha comparegut de forma virtual al Parlament per reconèixer que “en afers socials i treball no estàvem preparats. És una situació d’absoluta excepcionalitat, s’ha de ser clar i honest. Hem procurat avançar-nos al màxim amb decisions que tres o quatre dies després s’han pres a nivell de l’Estat, però en el cas del meu departament, tractem amb les persones més vulnerables i l’impacte és major”.

“Les residències necessiten un replantejament global. No té sentit el sistema actual si no som capaços de dotar-les de la importància que tenen. Tots volíem residències de gent gran que fossin llars i no fossin hospitals, però el Covid-19 ens farà replantejar quin és el model residencial que necessita el país. Segurament, alguns elements que tots teníem interioritzats s’hauran de modificar. Des del Govern hem volgut garantir els aspectes clau en les residències. No hem fet distinció entre residències segons la titularitat, amb limitacions importants amb els EPI i uns tempos que no han ajudat. Però la decisió de la centralització de la compra d’EPI va ser un error, ens va fer perdre deu dies essencials”, ha lamentat el conseller.

També s’ha referit a la manca de personal sanitari per a les residències. “Hem anat oferint persones perquè siguin contractades per les residències amb una borsa de treball, però la pròpia situació d’escassetat d’EPI no ajudava, perquè si no hi ha material de protecció no podies contractar tanta gent. I és que s’ha generat una por a treballar a les residències, i això ho hem de redirigir. Calen missatges de molta més empatia, perquè són les persones més vulnerables. Cada any per desgràcia moren uns 11.500 residents, perquè estan a l’etapa final de la vida, és una realitat”, ha explicat el conseller. En aquest sentit, El Homrani ha fer una crida a “no estigmatitzar les residències, perquè això alimenta la manca de personal”. També ha dit que s’ha fet una crida a estudiants de graus relacionats amb la cura de les persones grans que tinguin més de 18 anys perquè puguin incorporar-se a treballar per cobrir la demanda. 

El conseller ha volgut agrair als regidors de tot el país implicats en la gestió dels afers socials i el treball que, “al marge del color polític, tothom s’està deixant la pell per sortir de la crisi”. I també s’ha adreçat als treballadors d’aquests sectors: “Hem treballat conjuntament amb totes les administracions i els professionals de l’àmbit assistencial i laboral, tothom ha treballat amb una vocació de servei públic, ho siguin o no, donant més del 100%”. El conseller El Homrani ha remarcat que “tothom viu la crisi amb incertesa, i hem de tenir tots quatre principis claus: cooperació, coordinació, coresponsabilitat i subsidiarietat, es de l’única manera que podrem fer passos endavant”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa