El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un historiador irlandès recomana superar amb escreix el 50% +1 per assolir la independència
  • CA

Superar amb escreix més de la meitat dels vots, tenir una doble negociació interna a Catalunya i amb Madrid i no posar gaires esperances a Europa. Aquesta és la recepta d’un historiador irlandès i el professor emèrit de la Universitat de Queen’s de Belfast, Liam Kennedy, pel sobiranisme català si vol reeixir en la constitució d’una futura república catalana. Així ho ha explicat aquesta tarda en un acte organitzat a la UCE, a Prada, per la portaveu de la International Commission of European Citizens, Anna Arqué.

 

Kennedy ha lloat el moviment sobiranista pel seu caràcter “pacífic i democràtic”. Fins i tot, ha definit Madrid com una “factoria d’independentistes”. Ara bé, no es deixa entabanar per aquest mantra i ha parlat clar en una mena de comparativa entre el procés irlandès amb el català.  En aquest sentit, ha assegurat que per assolir una virtual república catalana cal ser “més del 50%+1”. En cas contrari, aquest historiador que es va enfrontar a Gerry Adams el 2005 com a candidat independent, considera que el “país quedaria sotmès a la inestabilitat”.

 

En tot cas, Kennedy proposa un doble espai de negociació. Per una banda, amb Madrid i, per altra, una “negociació interna” a Catalunya. Així mateix, tot i que ha defensat la tasca dels eurodiputats independentistes, ha advertit no posar gaires esperances a Europa fins que Madrid no es predisposi al diàleg. Per això ha recomanat seguir el camí democràtic perquè a “Irlanda, després de 30 anys de violència mai va estar més a prop de la independència”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa