El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Herrera retreu a Mas el seu silenci respecte el futur de l’energia nuclear
  • CA

Joan Herrera ha instat al president de la Generalitat, Artur Mas, a posicionar-se en el debat sobre l’energia nuclear i ha afirmat que cal que el Govern “aprofiti” el tancament de les centrals nuclears per “dissenyar un model energètic basat en les energies renovables”. A més, Herrera ha defensat que ara el debat “ja no és energia nuclear si o no” sinó “com i quan sortim de l’era nuclear”.

El líder ecosocialista ha remarcat que “cal parlar del futur de les nuclears” i més “a Catalunya, un dels territoris més nuclearitzats de tot l’Estat”. També ha defensat que aquest debat es faria en un context en què “a Europa s’estan obrint les portes per començar a tancar dates per al tancament de les centrals nuclears”. El líder ecosocialista ha recordat que la seva formació ha demanat un ple monogràfic al Parlament i ha anunciat que traslladaran a la cimera contra la crisi del proper divendres una proposta d’un pla pont pel tancament de les plantes nuclears proposant que “els recursos de més que guanyin les nuclears es destinin a estratègies d’estalvi i eficiència energètica”.

Herrera ha avançat que proposaran un impost sobre les nuclears com el que ja s’aplica a Castella la Manxa o Extremadura. A més, ha afirmat que Catalunya necessita un govern “valent” i que “estableixi un impost d’aquestes característiques i no un govern que des del seu partit “mai no haurien pensat que en tants pocs dies un govern ho pogués fer tant malament” amb retallades en salut i educació”. El dirigent d’ICV també ha dit que Catalunya necessita un govern “valent davant del lobby nuclear”. Herrera ha denunciat que el PSC “encara no ha dit res” després de la catàstrofe de Fukushima i que el PP és un partit “clarament pro-nuclear i partidari d’allargar indefinidament la vida de les nuclears”.

Durant la seva intervenció, Herrera ha explicat el paquet de propostes que la formació ecosocialista portarà a la cimera d’aquest divendres. Entre les mesures, ha destacat la recuperació de crèdit, el sanejament del sistema bancari, la defensa de les famílies endeutades o mantenir una fiscalitat forta i progressiva. Herrera creu que ‘no té autoritat aquell que elimina impostos de les rendes més altes’ per ‘dir a Madrid que ens doni més’. Per Herrera, Madrid ‘ha de garantir un millor finançament’ però ‘no es té autoritat quan estàs retallant els impostos de les rendes més altes’.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa