El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mentre hi hagi presos, res de tripartit
  • CA

És juliol. I per tant, hi ha nou curs de la imprescindible Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya. Una tradició que incorpora un debat dels partits d’esquerres amb representació parlamentària que es va celebrar aquest dijous. Amb bon to i calbots florentins, van debatre el president del Parlament, Roger Torrent (ERC), el líder del PSC, Miquel Iceta; la portaveu de la CUP, Maria Sirvent, i la portaveu dels Comuns, Jessica Albiach. Dues hores debat per concloure que estan d’acord en polítiques etiquetades d’esquerres però l’opció d’un nou tripartit queda lluny. Molt lluny, mentre hi hagi presos polítics i el PSC avali la repressió.

 

El dabt va transcórrer amb la calma, però Torrent i Iceta van ser els líders absoluts de la contesa. De fet, Torrent va demostrar que hauria estat un bon candidat d’ERC a les eleccions al Parlament. Iceta, hàbil, va poder guanyar posicions amb ironia, recordatoris i fins i tot la gosadia de reivindicar el règim del 78. “Si n’hi ha un de millor que diguin quin és”, va plantejar.

 

Conduït pel periodista Joan Rueda, que es va imposar amb traça i ofici, els quatre esquerrans van mostrar acords i enteses en polítiques concretes d’esquerres. Evidentment, cadascú mostrant més voracitat impositiva que altres. PSC i ERC van defensar equilibrar la despesa amb els ingressos i CUP i Comuns defensaven tenir la màniga més ampla. “Cada cop que decidim una política que acosta el centre dreta cap a postures d’esquerres el Constitucional ho tomba”, va retreure Torrent. Mentre que Iceta s’hi tornava recordant que era ERC qui havia fet president Artur Mas, i les seves retallades, Carles Puigdemont i Quim Torra.

 

El dret a decidir i el règim del 78 van dividir en bàndols els debatents. Per una banda, ERC, CUP i Comuns van defensar el referèndum i la deconstrucció del règim del 78. Amb més o menys agressivitat, això sí. Per Torrent i Sirvent l’independentisme era la gran solució. Albiach,però, va recordar que no calia ser independentista. “Es pot estar contra el règim del 78 i no ser independentistes”, va argüir per defensar també el referèndum. Iceta va ser qui va apostar per l’actual marc legal i constitucional.

 

A la part final del debat, però, van arribar les patacades. Va ser quan Iceta va proposar un govern d’esquerres i es va vantar d’haver-lo ajudat a construir amb Pasqual Maragall i José Montilla. Torrent va deixar clar que mentre el PSC avali el 155 i la repressió, no hi haurà pacte entre socialistes i republicans. A tot això, Sirvent s’ho mirava com qui mira un aparador i Albiach serrava les dents. Iceta va respondre: Si poden, governaran amb Puigdemont.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa